Баскетболистите на Лукойл Академик показаха изключителна игра и отнесоха вицешампиона на Германия Артланд Драгънс със 109:65 в мач от 2-ия кръг на турнира за купата на УЛЕБ. Това бе първи успех за българския тим, който миналата седмица загуби тежко от АСК Рига.

Домакините започнаха активно още от първите минути, твърдо решени да се реваншират за поражението си в Латвия. Новият плеймейкър Уили Дийн ІІІ, който бе привлечен само преди няколко дни, показа страхотни качества и поглед върху играта, като изглежда, че Лукойл е намерил достоен заместник на напусналия Ламонт Джоунс.

Гостите от Германия, в които имаше доста американци, играха спокойно в началото и дори водеха с 9:8. Това обаче бе последният път, в който бяха напред. Последва серия от 18:0 за Академик, който поведе с 26:9 и въпреки че първата част приключи при 32:24, българският тим в нито един момент не бе застрашен.

Във втората част домакините продължиха да играят вдъхновено, като вдигнаха публиката на крака с няколко ефектни забивки алей-уп. Полувремето дойде при 62:41, като само за 20 минути Лукойл отбеляза повече точки, отколкото в целия си предишен мач.

Интрига до края естествено липсваше, като преднината продължи да расте и на няколко пъти достигна до 46 точки. Така или иначе по-важното бе, че новият американски плеймейкър е наистина изключителен баскетболист. Той направи много асистенции, а освен това вкара и 16 точки. Перо Антич, Ненад Чанак, бразилецът Муриьо да Роса, Донта Смит и Ристе Стефанов също завършиха с двуцифрен точков актив.