Робин Сьодерлинг продължава да твори чудеса на кортовете край Айфеловата кула и вече е първият финалист, който ще спори за трофея от Откритото първенство на Франция по тенис - Ролан Гарос.

Поредната жертва на шведа стана “чилийското торнадо” Фернандо Гонсалес, който въпреки героичната си съпротива, в крайна сметка бе пречупен след петсетова драма – 6/3, 7/5, 5/7, 4/6, 6/4.

Зрителите на “Филип Шатрие” станаха свидетели на един двубой изпълнен с много обрати и инфарктен край, като след повече от 3 часа и половина борба щастието кацна на рамото на Сьодерлинг.

Възпитаникът на Магнус Норман започна в познатото вече темпо и с убийствени уинъри препарира своя съперник в първите две части.

Чилиецът обаче не се предаде и с типичната си непримиримост успя да вкара мача в пети сет, като видимо бе в по-добра кондиция и психологически в по-изгодна позиция.

На всичкото отгоре Гонсалес реализира ранен пробив в заключителната част и поведе с 3/0, но Сьодерлинг не бе казал последната си дума и след невероятна серия стигна до триумфалното 6/4 и за първи път в своята кариера се класира за финал на турнир от Големия шлем.