Поставената под номер 29 в основната схема Мария Шарапова не срещна особена съпротива от най-добрата наша тенисистка Цветана Пиронкова в среща от първия кръг на Откритото първенство на САЩ по тенис – US Open.

В първи мач от вечерната сесия на “Артър Аш Стейдиъм”, продължил само 72 минути,  шампионката от 2006-та година стигна безпроблемно до победното 6/3, 6/0, което я изпраща във втория кръг срещу представителката на домакините Кристина Макхейл.

Двубоят започна добре за младата пловдивчанка, която успя да вземе първите си две подавания и да поведе с 2/1, но след това последва серия от 4 последователни гейма за рускинята, които на практика предрешиха изхода на първата част.

Единственото, което успя да сътвори Пиронкова във втория сет, бе да отрази два мачбола, но въпреки това не успя да се разпише и за трети път от досегашните си четири участия напусна надпреварата още в самото й начало.

Основният проблем пред нашата състезателка бе изключително неефективният й начален удар, което позволяваше на Шарапова да атакува с мощни ретури, а пасивността на Пиронкова от основната линия позволи на рускинята да поеме напълно инициативата и през цялото време да диктува темпото в разиграванията.

Така черната серия за нашата състезателка през 2009-та година продължава, а до момента балансът й е 7 победи и 19 загуби, като почти сигурно след приключването на US Open тя ще загуби своето място сред най-добрите 100 в световната ранглиста.