Рафаел Надал успя да спечели днешния сблъсък с първата ракета на България Григор Димитров след 6:3, 6:4 в 1/4-финален сблъсък от силния турнир в Мадрид.

Нашето момче показа мъжка игра, но направи прекалено много грешки, които му костваха да постигне първата си победа над неговия опонент. Той на моменти караше бившия номер 1 в света да показва безпомощност на корта с отиграванията си, но цялостно по-големият опит на "Краля на клея" си пролича.

Все пак не може да не се отбележи, че Гришата се представи достойно в испанската столица и за първи път в кариерата си достигна до 1/4-финаната фаза.

Хасковлията обаче все още продължава да няма победа над "Краля на клея", който напоследък не показва добра форма и няма спечелен турнир от доста време насам.

Двамата до момента имат общо шест срещи.

Този път мачът между тях се игра на Централния крот "Маноло Сантана" пред близо 9500 души, а Рафа запази шансовете си да защити титлата си, която спечели през последните две издания на турнира.



Срещата започна много оспорвано и още в третия гейм Рафа достигна до пробив, след като успя да оползотвори втората си точка за пробив.

Испанецът стигна до 0:40 след много слаб сервис гейм на българина, но нашето момче все пак успя да отрази първия шанс с мощен уинър от форхенд, но след това неговият противник го матира с отличен минаващ удар.

Пробивът веднага бе върнат от Григор и резултатът изравнен на 2:2 гейма, след като нашето момче проби на нула подаването на противника си на нула.

Рафа направи груби грешки, като при 0:40 изкара топката в аут след дълго разиграване и така капитулира в гейма.

Той обаче бързо си върна аванса от пробив, след като проби за 3:2. Испанецът първоначално стигна до 15:40 при сервис на българина, но двете точки за пробив бяха отразени от Гришата.

След това обаче последваха няколко грешки от първата ни ракета и така пробивът стана факт и Рафа поведе. 

Матадора си затвърди пробива и увеличи аванса си на 4:2 гейма, а при 5:3 достигна до още един пробив при третия си шанс.

Гришата успя да отрази първата възможност, както и втората, но след това пропиля геймбол и с две непредизвикани грешки сдаде гейма и сета.

Вторият сет обаче започна прекрасно за Гришата и той проби в третия гейм, след като с фантастично деми воле направи безпомощен испанеца.

Българинът успя да си вземе подаването и да поведе с 3:1 при геймовете, макар да имаше и затруднения.

В шестия гейм испанецът се представи безумно силно и върна пробива, като изравни геймовете на 3:3, а Гришата от своя страна не бе убедителен в никакъв случай при подаването си.

При 4:4 Григор стигна до скрит сетбол, след като при атрактивно отиграване намери линията, а топката бе много близо до тялото на испанеца и той не успя да реагира, като я прати в аут.

С изключително нелепа непредизвикана грешка обаче нашето момче опропасти страхотната ситуация и сетбола.

В крайна сметка испанецът си взе подаването и поведе с 5:4 при геймовете, като принуди Гришата да сервира за оставане в мача.

Българинът пропусна геймбол за 5:5, а след това направи нелепи отигравания, като ги гарнира с глупава двойна грешка, а това даде мачбол на Надал.

Испанецът обаче изкара топката в аут, но след това веднага стигна до нов мачбол, а след това Гришата сам се довърши след грешка.