Жо-Вилфред Цонга поднесе една от минисензациите на "Ролан Гарос", след като победи Томаш Бердих на 1/8-финалите в надпреварата, след 6:3 6:2, 6:7(5), 6:3.

Преди мача чехът имаше предимство и бе фаворит, но така и не успя да оправдае очакванията към себе си, а французинът зарадва френските фенове с първа победа над тенисист от топ 10 за сезона.

Първият сет бе решен след един единствен пробив в четвъртия гейм, а във втория сет Цонга проби чеха в първия и петия гейм, като не допусна нито един пробив на свой сервис.

Така за кратко време той дръпна с два сета аванс, но в третия сет се изложи доста. Проби за 5:4 и сервираше за мач, но пробивът бе върнат от Бердих и сетът откаран до тайбрек.

В тайбрека Цонга поведе с 3:0 точки, но се пропука и го загуби с 5:7. Очакваше се това да бъде повратен момент и Бердих да поеме инициативатаа след това, но това така и не стана.

Чехът проби в третия гейм и затвърди пробива си за 3:1 гейма в четвъртия сет, но след това инкасира пет поредни гейма, два от които след пробив, и така загуби мача. 

Следващият противник на Цонга е Кеи Нишикори.