Чехкинята Луцие Шафаржова си осигури доста сензационно финал на "Ролан Гарос", след като се разправи с красивата сръбкиня Ана Иванович след 7:5, 7:5.

Така тя стана първата чехкиня, която достига до финал на турнира във френската столица от 34 години насам, след като за последно това стори Хана Мандликова, която триумфира през 1981 година.

Самата победа на Шафаржова иначе не е в никакъв случай изненадваща, тъй като тя се намира в брилянтна форма и бе фаворитка преди мача срещу сръбкинята.

Първият сет обаче започна устремно за Иванович, която с пробив във втория гейм и две взети подавания стигна до аванс от 3:0 гейма и бе доста близо до спечелването на сета.

При 5:3 в нейна полза се виждаше как ще спечели първия сет, но опонентката и веднага върна пробива и си взе след това подаването, за да изравни на 5:5.

След това Шафаржова стигна до пробив в гейм номер 11 и го затвърди, за да спечели сета.

Вторият сет започна малко по-различно от първия и Луцие поведе с пробив в третия гейм и го затвърди, за да увеличи аванса си на 3:1 при геймовете.

Ана обаче върна пробива в десетия гейм и изравни на 5:5, но веднага след това бе пробита и опонентката и не сгреши при най-важното си подаване - за спечелване на мача.

Следващата противничка на чехкинята с която тя ще спори за трофея ще се определи от мача между Серина Уилямс и Тимеа Бачински.