Стан Вавринка ще играе на финала в неделя срещу победителя от втория полуфинал между водача в световната ранглиста Новак Джокович и Анди Мъри.

Вавринка, победител в откритото първенство на Австралия през 2014 година, се класира за своя втори финал на турнир от Големия шлем.

Поставеният под номер осем в турнирната схема швейцарец победи Жо-Уилфред Цонга, номер 14 в схемата, в първия полуфинален мач на "Ролан Гарос", игран на Централния корт и при голяма горещина с 6:3, 6:7 (1), 7:6 (3), 6:4.

"Това беше голяма битка. Беше трудно от физическа гледна точка. Имаше много интензивност и от двете страни. Наистина беше много горещо. Аз съм наистина много щастлив, че победих", каза Вавринка.

Френският тенисист Жо-Вилфред Цонга, наричан "Мохамед Али" заради невероятната му прилика с бившия световен шампион по бокс за професионалисти в тежка категория, за втори път в кариерата си губи на полуфинала в Париж след 2013 година, когато загуби от испанеца Давид Ферер.

"Не съжалявам много. Не бях достатъчно реалист. Не знаех да използвам ситуациите, когато ми се предоставяха, значи логично загубих. Като цяло той бе по-добър от мен в мача", каза Цонга.