Защитаващият титлата си Новак Джокович (Сърбия) се класира за финала на Откритото първенство на Великобритания по тенис. Той победи Ришар Гаске (Франция) със 7:6(2), 6:4, 6:4 за 2:21 часа.

Сърбинът направи пробив още във втория гейм на мача, повеждайки с 2:0, но Гаске си върна пробива и изравни 2:2. Двамата печелеха подаванията си до края на сета и се стигна до тайбрек, който Джокович взе със 7:2 точки.

В следващите два сета сърбинът направи по един пробив, което му беше достатъчно, за да стигне до успеха.

28-годишният Джокович завърши двубоя с 12 аса и 46 печеливши удара. Той поиска медицинска помощ заради травма на лявото рамо в края на втория сет.

Сърбинът, който е шампион от 2011 и 2014 година, играе за 11-и път в кариерата си на турнира на трева в Лондон. Той се класира за 17-и път на финал в турнирите от Големия Шлем и за четвърти път в последните пет години ще спори за титлата в Лондон.

За Джокович това е 12 победа от 13 мача срещу Гаске. 29-годишният Гаске, който в третия кръг отстрани първата ракета на България Григор Димитров, беше на полуфинал в турнира и през 2007 година.

На финала номер 1 в света ще играе с победителя от мача между номер 3 Анди Мъри (Великобритания) и седемкратния шампион Роджър Федерер (Швейцария). Джокович ще търси девета титла в кариерата си от турнирите от Големия Шлем.