България ще бъде домакин за пръв път на турнир от календара на АТР.

Надпреварата ще се проведе от 1 до 7 февруари 2016 година в "Арена Армеец" в София.

Новината беше съобщена днес от министъра на младежта и спорта Красен Кралев и от председателя на Българската федерация по тенис Стефан Цветков.

"Изключително съм щастлив и горд, че България ще бъде домакин на АТР турнир през февруари догодина. Много мечтаехме за този турнир, много работихме и сега той е факт. БФТенис също положи огромни усилия".

"Министерството също ще помогне организационно и финансово. България трябва да заеме мястото си в световната тенис карта. Този шанс е много добър, а и Григор Димитров ще има възможност да играе пред българска публика", каза министър Кралев.

Освен спонсор ще бъде турската компания "Гаранти Коза". Наградният фонд ще бъде 450 хиляди долара. Договорът на БФТенис е за срок от три години с опция за продължение.

"Благодаря на министър Кралев за приноса му към това домакинство. Благодаря и на спонсора "Гаранти Коза". Радвам се, че феновете ще могат да наблюдават тенис на световно ниво", каза Стефан Цветков.

Очаква се до февруари догодина да приключи ремонта на зала "София" и тя ще бъде използвана като тренировъчна и евентуално за срещи от квалификациите.

Цветков каза още, че се водят разговори с Григор Димитров и се надява той да участва на турнира в София.

"Общо организацията на надпреварата ще струва около 2.8 милиона лева, а министерството ще помогне с 500 хиляди лева", добави Цветков.