Новак Джокович ще спори срещу французина Жо-Вилфред Цонга на финала, на силния турнир от сериите "Мастърс 1000" в китайския град Шанхай.

Французинът надви доста изненадващо Рафаел Надал, който се намира в страхотна форма напоследък, в първия 1/2-финален сблъсък днес. Той стигна до успеха след 6:4, 0:6, 7:5 за 2 часа и 16 минути игра.

Първият сет бе решен след един единствен пробив в полза на Цонга, който падна в петия гейм, в осмия Рафа имаше два шанса да го върне, но ги пропиля. Матадора обаче помете корта със своя противник във втория сет след шест поредни гейма, три от които дошли след пробив.

Очакваше се Цонга да се срине психически, но в третия сет той показа великолепен тенис. Още в третия гейм Жо изпусна три шанса да стигне до пробив, но успя да го направи в единадесетия. В ситуацията волето на Рафа така и не премина мрежата и това се оказа решаващата точка за изхода на гейма. В следващия гейм Цонга си взе подаването и така стигна до успеха.

Вторият 1/2-финален мач премина изненадващо лесно за Новак Джокович, който се изгаври с втория в света Анди Мъри и го победи след 6:2, 6:3. Мачът започна прекрасно за сърбина и той проби в третия гейм, а след това достигна до още два пробива в първия сет – в петия и седмия гейм.

Вторият сет започна обаче лошо за него и той бе пробит още в първия гейм, но с пробиви във втория и четвъртия достигна до комфортен аванс. Пропусна мачбол при подаването на Мъри в осмия гейм, но в следващия успя да стигне до успеха и да спечели мача.