Григор Димитров изпусна страхотен шанс да спечели трофея в Сидни. Той обаче загуби злощастно на финала от 22-ия в света сърбин Виктор Троицки след 6:2, 1:6, 6:7(7).

Мачът бе изключително интересен, а нашето момче игра на високо ниво като изключим втория сет, който бе трагичен за него.

В тайбрека на третата част той имаше и мачбол, който дори можеше да оползотвори, но направи грешка при мрежата, при едно от разиграванията.

Това е и първа победа за сърбина над наш Гришо.

По този начин Троицки защити трофея си от турнира и го печели за втора поредна година.


Първият сет започна по най-добрия възможен начин за българина и той достигна до пробив, след като грешка на сърбина доведе нещата до там, че нашето момче имаше два шанса да пробие.

Първият бе спасен с ас, но след това Гришата матира сръбския тенисист и поведе с гейм, а след това затвърди пробива и увеличи аванса си на 2:0 при геймовете.

В третия гейм хасковлията поведе с 0:30 при сервис на своя опонент и се виждаше как пробива за втори път, след като направи страхотен бекхенд уинър по правата.

Троицки обаче успя някак си да си вземе подаването след няколко отлични първи сервиса.

През следващите геймове нашето момче сервираше отлично и демонстрираше истинска класа на корта.

В седмия гейм Григор достигна до втори пробив и поведе с 5:2 при геймовете. Той спечели хубаво разиграване и достигна до шанс да пробие, а след това неговият противник се провали при опит за къса топка и вторият пробив стана факт.

След това Гришо си взе подаването и така затвори сета по убедителен начин в своя полза.

Вторият сет обаче започна отлично за сърбина, който си взе лесно гейма, а след това достигна до пробив и аванс от 2:0 гейма.

Българинът направи двойна грешка и пресилен форхенд за 0:30, а след това Троицки сбърка от бекхенд. Последва обаче нова двойна грешка на нашето момче и два брейкбола за сърбина. С още една двойна грешка българинът загуби подаването си.

Григор върна веднага пробива и намали на 1:2. Той достигна до две точки за пробив, но първата я изпусна, след като Троицки спечели дълго разиграване, а втората също.

Достигна и до трети шанс да пробие и този път го реализира.

Още в следващия гейм обаче Троицки отново проби, след като стигна до два шанса за пробив и след форхенд в аут на българина постигна целта си.

След това без проблеми затвърди пробива и поведе с 4:1 при геймовете.

Страхотната игра на Виктор продължи и той взе с 6;1 втория сет, след като достигна до още един пробив и си взе лесно подаването.

Третият сет започна равностойно и двамата си взеха първите подавания. 

В петия гейм Троицки достигна до две точки за пробив, но след разиграване нашето момче спаси първата.

Със сервис в тялото на сърбина българинът го принуди да сгреши и така бе спасена и втората точка за пробив.

Гришо спаси и трета точка за пробив, а след това си взе подаването и поведе с 3:2 при геймовете.

Българинът достигна до точка за пробив в осмия гейм, след като след дълго разиграване и мощен форхенд принуди сърбина да прати топката в мрежата. След още едно разиграване обаче нашето момче направи непредизвикана грешка и прати топката в мрежата. В крайна сметка след кански мъки сърбинът си взе гейма за 4:4.

В деветия гейм Троицки достигна до два шанса за пробив и след непредизвикана грешка на българина проби.

Хасковлията не се отказа обаче и достигна до два шанса за връщане на пробива. А ас първата точка за пробив бе неутрализирана от сърбина, но при втората Гришо направи страхотен бекхенд след дълго разиграване и изравни за 5:5.

Двамата си взеха по още едно подаване и се стигна до тайбрек. 

Той започна с минипробив за Троицки и аванс от 1:0 след непредизвикана грешка на нашето момче. След пресилен форхенд на сърбина резултатът в точките бе изравнен на 1:1. 

Сърбинът стигна отново до минипробив и 3:1 аванс след пресилен удар на българина, но все пак Гришата намали на 2:3, след като си взе втората точка на свой сервис. Наш Гришо изравни на 3:3, връщайки минипробива след много умно излизане на мрежата.

Българинът поведе с 4:3 и минипробив след груба грешка на своя противник от мрежата и топка в аут, но той бе веднага върнат, след като нашето момче бе надиграно от Троицки при разиграване.

Противникът на Гришо стигна до мачбол при 6:5 след добра комбинация от силен сервис и удар в обратния ъгъл след това, но нашето момче се върна в играта и изравни на 6:6 при точките след топка в аут на Троицки.

Последва топка в аут на Троицки и мачбол за Григор при 7:6! След това двамата си спретнаха здраво разиграване, но Гришо направи много груба грешка при мрежата и пропиля шанса си да затвори мача. 

След непредизвикана грешка на българина Троицки стигна до мачбол при 8:7, а след това сърбинът изненада нашето момче при едно разиграване и защити трофея си.