Новак Джокович победи Рафаел Надал със 7-5 7-6() в най-очаквания двубой от четвъртфиналите на Internazionali BNL D’Italia, достоен за финал по качество и заряд, и в спор за място на финала ще се изправи срещу Кей Нишикори или Доминик Тийм.

Така сърбинът записа седми пореден успех над испанеца и поведе с 26-23 в общия баланс, като вече има 7 победи от 21 срещи с Матадора на клей. Последната победа на Надал датира от финала на Ролан Гарос преди две години. Това беше и 16-а поредна победа за Ноле над играчи от Топ 10 и 36-а за сезона.

В петия гейм Надал поведе с 15-40, направи хубав ретур, при който сърбинът заби форхенда си в мрежата, пише Tenniskafe. Испанецът затвърди и в следващия гейм след спорно отсъждане се стигна до дюс. Сърбинът подходи агресивно за геймбол, но след това бе разминат на мрежата. Битката продължи, но в крайна сметка сърбинът спечели подаването си.

В осмия гейм Джокович стигна до три поредни точки за връщане на пробива, но испанецът ги отрази, стигна до геймбол, но с топовен ретур Ноле върна дюса. Последва скоростна размяна от основната линия, завършил с удар с рамката на Рафа и нов брейкбол, при който топката му не намери очертанията на корта и резултатът стана 4-4.

При 5-6 Надал сервираше за тайбрек, но след непредизвикана грешка Джокович стигна до сетбол, спасен от Матадора с перфектна къса топка. С мощен бекхенд по диагонала Ноле стигна до втори сетбол, но и при него не успя. При третия сервисът дойде на помощ на левичаря. При четвъртия Ноле най-после успя, печелейки невероятно разиграване, завършило с размяна на мрежата. Първата част продължи 71 минути.

Бившият №1 започна отлично втория сет с пробив, а настоящият лидер в ранглистата изпусна нервите си, чупейки ракетата си в корта, с което си спечели освиркванията на публиката. По-късно на корта се появи физиотерапевт заради проблеми с лявото ходила на Надал.

Въпреки това Матадора удържа аванса си, а при 5-4 сервираше за сета. Той обаче пропусна пет сетбола, след което Ноле стигна до брейкбол и след грешка на Рафа пробивът бе върнат. Двамата си размениха по още един гейм, за да се стигне до тайбрек. Джокович пръв осъществи минипробив за 2-1, но Надал успя да върне брейка. После обаче сгреши отново и двамата смениха полетата при 4-2 за Джокера.

Новак поведе с 5-3, но накрая защитата му не издържа и Рафа имаше два сервиса, доближавайки се на точка. Сърбинът обаче проби отново и си осигури два мачбола при 6-4. И с бекхенд уинър триумфира за седми пореден път над Рафа!