Новак Джокович го направи! Сърбинът спечели за първи път в кариерата си "Ролан Гарос", след като триумфира на финала срещу британеца Анди Мъри с 3:6, 6:1, 6:2, 6:4.

Преди година това бе кортът на кошмарите на сърбина, а сега той бе на най-славния момент. Финалът не бе толкова драматичен каквито бяха очакванията.

В миналото сърбинът бе загубил три финала в Париж, но този път успя да вземе своето.

По този начин той вече има "Кариерен шлем" и пренаписа историята в мъжкия тенис.

Джокович е петият тенисист в Опън ерата, триумфирал във всички турнири от Големия Шлем, след Род Лейвър, Андре Агаси, Роджър Федерер и Рафаел Надал, а постижението му е още по-впечатляващо, защото в момента той държи титлите и от 4-те „мейджъра“.

Това бе 12-а "мейджър" титла за сърбина, с което е само на още 2 победи от делящите втората позиция в тази класация Пийт Сампрас и Рафаел Надал и на 5 от Роджър Федерер.

Като цяло Джоко доминираше по време на срещата, но изключение направи само първия сет.

В него сърбинът поведе с пробив на нула, но след това бе размазан от нахъсания Мъри, който достигна до четири поредни гейма, два от които след пробиви.

В крайна сметка с пробив повече от противника си Анди спечели сета на откриването, но след това нещата тръгнаха много лошо за него.

Във втория сет Ноле бе преобразен и с пробиви във втория и шестия гейм успя да изравни сетовете. Третият сет бе идентичен - Джокович проби в третия и петия гейм и отново с два пробива стигна категорично до успеха.

Четвъртият сет стартира прекрасно за сърбина - Джоко проби в първия гейм, а след това в седмия стигна до втори пробив и аванс от 5:2 в геймовете.

Последваха обаче силни минути на Мъри, който върна пробива, а след това измъчи сърбина в последния шампионски гейм. В него Ноле изпусна два мачбола, но при третия стигна до успеха.