Какво се случва с най-добрия тенисист в света Новак Джокович? По каква причина сърбинът прогони треньорите си Борис Бекер и Мариан Вайда? Кой е мистериозният испанец Пепе Имас, с когото се появи на турнира в Париж, а преди това и в Шанхай?

Феновете на Джокович са озадачени. След победата на "Ролан Гарос" през лятото Ноле изпадна в психологическа дупка, а последствията от нея стават брутални. Първоначално той си взе дълга почивка и обясни, че няма мотивация да продължи, защото е постигнал всичко. Имал нужда от повече време за семейството си и да гледа как расте синът му Стефан. Започна да публикува в Инстаграм снимки, на които с жена си Йелена прегръща дървета и прави тесто за пица без глутен. И ако всичко това може да бъде обяснено с пренасищането му от тенис и умората от преследването на възможно най-високите цели, решението да се раздели с ключови хора от своя екип изглежда необяснимо. Защото именно Вайда и Бекер му помогнаха да се превърне в това, което е - абсолютният хегемон в тениса. Да отхвърлиш помощта им в момент, когато Анди Мъри клати трона ти с две ръце, е най-малкото странно. Още по-странна е подмяната им с испанеца Пепе Имас - човек със спорна репутация не само в родината си.

Провъзгласил себе си за духовен гуру, 42-годишният Имас създава учението Amor y Paz (от исп. "любов и мир"). Лекува с медитация и дълги прегръдки. Навремето е бил тенисист, стига до №167 в света, но изпада в тежка депресия и едва не слага край на живота си. Страда от булимия и постепенно губи желание да се бори. Казва, че тенисът вече не го прави щастлив. Случайно или не, същото изречение чухме и от Новак Джокович в началото на септември. Изправен на ръба, 23-годишният тогава Имас все пак успява да намери сили и да продължи. "Разбрах, че имам нужда само от две неща - мир и любов. Отказах се от всичко останало и започнах да се харесвам такъв, какъвто съм", признава испанецът. Намерил себе си, създава духовен център в Марбея. Така го нарича самият той, за местните хора е окултно средище, или казано по-популярно - секта. 

Сред "последователите" на Пепе Имас има политици, хора на изкуството, световни звезди като Хулио Иглесиас например. Един от неговите "ученици" е Марко Джокович - средният брат на Новак. Осъзнал, че от него няма да излезе голям тенисист, преди две години Марко започва да проявява признаци на депресия - сънят му се разбива, губи апетит, не изпитва никакви емоции. Според източник на "Дейли Мейл" именно Пепе Имас успява да му върне радостта от живота. "Можех отново да кажа на моите родители, на братята и на приятелите си, че ги обичам", спомня си Марко. Всички в семейство Джокович си отдъхват с облекчение, а за Имас пътят към съзнанието на Новак е открит. Едва ли на цялата планета има по-добро рекламно лице от световния №1 в тениса. Със своята универсална харизма Ноле може да продаде хладилници на ескимосите и пясък на бедуините. Просто е такъв. А за Пепе остава втората част от задачата - да бръкне в мозъка на необичайно чувствителния шампион. 

На "Уимбълдън" Джокович изненадващо губи в третия кръг от американеца Сам Куери. След няколко дни качва в социалната мрежа видео от сеанс на Пепе Имас.

Испанецът е в средата на затъмнена стая, а около него са насядали Новак, Марко и бившата тенисистка от топ 10 Даниела Хантухова. В клипчето Джокович казва: "Всички ние търсим любов, щастие и хармония." Миналата седмица видеото беше премахнато. Наблюдателни журналисти обаче отбелязаха, че точно по време на сеанса отборът на Сърбия губеше от Великобритания на четвъртфинал за Купа "Дейвис" и за първи път Джокович не беше там. За разлика от Анди Мъри, който подкрепи своите съотборници в Белград.

Няколко дни преди турнира в Париж, където късно снощи излезе срещу Жил Мюлер от Люксембург в мач от втория кръг, Ноле отново отскочи до Марбея заедно със съпругата си Йелена. А на задължителната пресконференция във френската столица обяви, че се чувствал подмладен и гладен за нови победи.

Никой не може да каже със сигурност откога Пепе Имас пътува с Новак Джокович по турнири. Сръбски журналисти допускат, че още пролетта испанецът е бил включен в щаба, но умишлено не се е показвал публично. Най-вероятно той е бил с Джокович и на "Ролан Гарос". Когато на 5 юни Джокера спечели финала срещу Анди Мъри, той нарисува на корта сърце със своята ракета. Тогава анализаторите обявиха, че това е приятелски жест към трикратния победител на "Ролан Гарос" Густаво Куертен (Браз), с когото Джокович е много близък. Днес рисунката се тълкува по друг начин - като символ на любов, насочен към Пепе Имас.

В края на август италианският спортен вестник „Гадзета дело Спорт“ пусна слух, че Джокович е пред развод със съпругата си Йелена Ристич. В анализ за състоянието на сърбина преди последния турнир от Големия шлем – Откритото първенство на САЩ, журналистът Масимо Лопес Пеня пише: „Говори се, че Джокович е пред развод със съпругата си Йелена, с която имат син Стефан, на 2 години.“ Самият Новак не коментира, но таблоидите използваха повода да припомнят забежката му с индийската актриса Дипика Падукон, с която е засечен на интимна вечеря в Лос Анджелис през март. По всичко личи, че бракът на Джокович е минал през тежък период, но ако съдим по снимките с Йелена и детето в социалните мрежи, кризата е преодоляна, а вместо красиви жени Новак вече прегръща дървета. 

Материал на вестник "7 дни спорт"