Роджър Федерер е изключително щастлив от класирането за финала на Откритото първенство по тенис на Австралия при завръщането си на корта след шестмесечно лечение на контузия. Швейцарецът победи трудно в пет сета с 7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3 срещу своя сънародник Стан Вавринка след мач от над три часа на Род Лейвър Арина".

"Знаех, че мачът не е приключил в третия сет. Стан се отпусна и ударите му тръгнаха. Това доведе до обрат. Когато се получи това, е необходимо известно време, за да намеря ритъма. Бях леко напрегнат. Той играеше в стил "няма какво да губя". Имах леки проблеми с левия крак в преди петия сет. За момент Стан имаше предимство в петия сет, разчиташе добре сервиса ми. Чувството е невероятно, не съм мечтал в най-лудите си мечти за подобно нещо. Красив момент за мен", заяви Федерер след двубоя.

Четирикратният шампион в Мелбърн говори и за евентуалния си съперник на финала измежду Григор Димитров и Рафаел Надал.

"Григор Димитров има завършен стил. Уверен е и играе със самочувствие. Гледам го от дълго време. Имаше проблеми и се радвам, че ги преодоля. Направил е следващата стъпка в кариерата си, след като победи силни тенисисти. За мен важното е, че стигам до финал. Гледам да не мисля толкова напред, но вече става въпрос за финала. Ще дам всичко, което ми е останало".

"Рафа Надал е бил най-голямото предизвикателство в моята кариера. Играли сме на различни настилки и той е постигал победи. Имали сме епични битки през годините. Ще бъде нереално да се стигне до нов мач за титлата с него. За нас този двубой наистина би означавал много", добави 35-годишният Федерер.