Роджър Федерер спечели "Класиката" с Рафаел Надал и по този начин стана "новият крал" на Мелбърн. 

Едва и някой бе очаквал, че точно тези двамата ще играят финал предвид факта, че имаха проблеми с контузии през последните месеци. 

Те обаче не само, че впечатлиха всички, но и изиграха спиращ дъха финал, който продължи пет сета и бе спечелен от Маестрото с 6:4, 3:6, 6:1, 3:6, 6:3.

Това бе и победа номер 12 за швейцареца срещу Рафа, който от своя страна има 23 успеха срещу него.

Освен това финалът бе втори за тях в този турнир, след като те се срещнаха в спор за трофея в Мелбърн през 2009 година. Тогава обаче Надал стигна до успеха след фантастична петсетова драма. 

Tрофеят е 18-и за Мастрото в турнирите от "Големия шлем".
 



Първият сет започна равностойно и двамата си взимаха първите геймове до 3:3, а в тилдановия седми гейм Маестрото достигна до първите точки за пробив изобщо в сета.

След отлични ретури той достигна до две точки да пробие испанеца, а груба грешка на Рафа сложи край на гейма в този мач, а до края на частта двамата си взимаха подаванията и така швейцарският ветеран излезе със сет аванс.

Вторият сет обаче се разви по коренно различен начин. 

Още във втория гейм на втория сет Рафа достигна до първите си два шанса за пробив в мача и се възползва от втория, за да поведе с 2:0. Последва труден гейм за испанеца в който той спаси две точки за връщане на пробива и успя с кански мъки да си вземе подаването и да увеличи аванса си с още гейм. 

Колебанията в играта на Маестрото станаха доста сериозни и той инкасира и втори пробив в четвъртия гейм. Неговите сили стигнаха за връщане на единия от пробивите в петия гейм, но след това не се стигна до нищо интересно в сета.

Третият сет обаче започна ударно за Федерер и той стигна до пробив във втория гейм, а след това го затвърди, за да поведе с 3:0. 

Той пропиля три шанса за втори пробив в четвъртия гейм, но все пак успя да го осъществи в шестия. 

По всичко изглеждаше, че след убедителната си преднина Маестрото ще спечели и четвъртия гейм, но с ключов пробив в четвъртия гейм от него Рафа прати мача в пети сет.

Решителният пети сет започна отлично за Рафа и той проби още в първия гейм от него, а при подаването си във втория спаси три точки за връщане на пробива. 

Надал си взе подаването и при следващия гейм, макар че отново имаше да спасява точка за пробив, но в шестия гейм Федерер този път се възползва, след като форхенд на испанеца излезе в аут. Така геймовете бяха изравнени за 3:3.

Роджър си спечели гейма на 0, за да поведе с 4:3, а след това достигнa до три скрити мачбола при сервис на Рафа, след като испанецът направи двойна грешка при 0:30 на свой сервис. Той успя да спаси и трите точки за пробив, но след дълго разиграване и прекрасен форхенд по правата Маестрото достигна до нов шанс да пробие. И той обаче бе спасен, но при петия опит в гейма пробивът вече бе факт след изумителен ретур. 

В най-важния си гейм Федерер спаси две точки за пробив и си спечели подаването, за да вземе и трофея.