Трима българи получиха "уайлд кард" за турнира по тенис от сериите АТП 250 в София с награден фонд 540310 евро, който ще се състои от 6 до 12 февруари в зала "Арена Армеец".

В основната схема с покани от организаторите ще стартират националите за Купа "Дейвис" на България Димитър Кузманов, Александър Лазаров, както и Джем Илкел от Турция. 

23-годишният Кузманов участва с "уайлд кард" и през миналата година. 19-годишният Лазаров и 21-годишният Илкел правят стъпка напред, защото на турнира през 2016 година играха в квалификациите. 

За Александър Лазаров това ще бъде дебют в основна схема на турнир от календара на АТП.

"Щастлив съм, че ще имам възможност отново да играя на турнира в София. Благодаря на организаторите, че ме поканиха. Да играя пред родна публика не може да се сравни с нищо", коментира Димитър Кузманов.

"Искам да благодаря на организаторите за това, че повярваха в мен и тази, и миналата година, като ми предоставиха възможността да покажа на какво съм способен и да премеря сили с едни от най-добрите тенисисти в света. Ще дам всичко от себе си, за да оправдая това доверие", коментира Лазаров. 

"Миналата година беше невероятно, имах удоволствието да тренирам с някои от играчите от турнира. Организацията беше страхотна и ме караше да се чувствам комфортно. Тази година ще има по-малко напрежение в моята игра и се надявам да покажа хубав тенис. Чувствам се по-добре. През изминалия сезон натрупах ценен опит, спечелих титла от сериите "Фючърс". За мен турнирът в София ще бъде добър тест да проверя нивото си срещу някои от най-силните тенисисти в света. Ако можех да си избирам съперник при жребия, бих искал да играя срещу Григор Димитров, заяви още Лазаров.

Той допълни, че целта ме през настоящата кампания е да се утвърди в първите 250 на световната ранглиста.


За квалификациите покана получи 15-годишният Адриан Андреев. 

Софиянецът, който тренира в Париж, ще изиграе втори мач на такова ниво след участието си в пресявките на турнира в Метц през септември 2016 година. 19-годишният турски талант Сарп Агaбигюн също получава покана за квалификациите.

"Много се радвам, че ще играя в София. Ще бъде едно различно преживяване, сигурен съм, че атмосферата ще бъде прекрасна. Никога не съм играл в толкова голяма зала като "Арена Армеец". Ще съм притеснен, но ще бъде забавно", каза Андреев. 

"Не се чувствам готов за ниво АТП, но вярвам, че това ще бъде ценен опит. Надявам се да бъда равностоен и да успея да спечеля поне един мач. В Метц през миналата година играх много добре. Надявам се да го повторя и в София", заяви Андреев.

Турнирният директор Пол Макнами обясни мотивацията на организаторите да предоставят "уайлд кард" на конкретните тенисист. 

"Решихме да наблегнем на младите играчи, когато определяхме кого да поканим. В допълнение към най-добрите български таланти, зрителите ще могат да видят Джем Илкел, който е националите за Купа

"Дейвис" на Турция вече трета година и се издига в раглистата на AТП. Сарп Агaбигюн е друг млад играч, който е на път да влезе в ATП Тура, и има страхотен удар", каза Макнами.

Жребият за основната схема ще бъде теглен в събота от 15.00 часа в зала "Арена Армеец".

Най-добрият български тенисист Григор Димитров ще бъде поставен под номер 3 и ще започне директно от втория кръг.