Ракета №1 на България Григор Димитров допусна поредна нелепа загуба в кариерата си. Този път това се случи на турнира на червени кортове от сериите "Мастърс" в испанската столица Мадрид с награден фонд 6,4 милиона евро. Гришо беше елиминиран от 1/8-финалите на надпреварата, след като в драматичен сблъсък загуби от световния №9 Доминик Тийм (Австрия) след 6:4, 4:6, 6:7(9) за 2 часа и 36 минути. Димитров пропиля цели пет мачбола в срещата.

По този начин Доминатора поведе с 2:1 победи над хасковлията и в спор за място сред четиримата най-добри ще срещне 20-годишния хърватин Борна Чорич. По-рано през деня участващият в основната схема като "щастлив губещ" младок изненадващо елиминира Анди Мъри след 6:3, 6:3.


Още в първия гейм на мача Тийм стигна до пробив след двойна грешка на хасковлията. Постепенно Гришо започна да влиза в час и върна пробива в четвъртия гейм с чудесен бекхенд. После двамата си разменяха подаванията, за да стане 4:4. Така се стигна до 5:4 за българина, който направи всичко по силите си да затвори сета и това даде резултат. От своя страна австриецът допускаше непредизвикани грешки в този гейм, а в решаващия момент Доминатора потърси линията на форхенда, но прати топката в аут, с което Григор взе първия сет.

Този развой определено разколеба световния №9 и във втората част Димитров го проби за 3:1, като в гейма нашето момче за сетен направи страхотно връщане, с което изправи на крака публиката в Мадрид. Тийм обаче изведнъж получи прилив на енергия, върна пробива, поведе с 40:15, след което Гришо допусна непредизвикана грешка. До края 23-годишният съперник на нашето момче имаше пълно преимущество на корта и спечели втората част с 6:4, за да изравни резултата.

В началото на третия сет Димитров отново се стегна и успя да измъкне подаването си, въпреки че Тийм повеждаше на три пъти и стигна до брейкпойнт. После Гришо продължи да играе по-добре и във втория гейм стигна до пробив, което се оказа повратен момент за крайния изход на мача. Стигна се до 40:40, Тийм сбърка, следващото разиграване продължи дълго, но накрая австриецът потърси линията по правата и изкара топката в аут.

После двамата взеха подаванията си, но Тийм успя да върне ранния пробив за 3:4. В този гейм нашето момче направи няколко непредизвикани грешки и за капак направи допусна подаването му да бъде взето след двойна грешка. В крайна сметка двамата стигнаха до тайбрек, за да определят победителя. Там Димитров поведе с 6:3, но допусна нелепо изравняване и в крайна сметка загуби с 9:11.