Чудото с Петра Квитова. Така описват в родината й Чехия достигнатия четвъртфинал на US Open. Само допреди няколко месеца никой не вярваше, че левичарката ще се завърне сред най-добрите в тениса.

И имаше защо хората да бъдат скептични. Двукратната шампионка на Уимбълдън не беше достигала до четвъртфинал в турнирите от Големия Шлем от US Open 2015 насам.

Големият проблем за нея обаче дойде през декември 2016 година, когато беше нападната с нож в апартамента си от крадец. Пръстите на силната й лява ръка бяха жестоко нарязани - имаше куп засегнати нерви и сухожилия. Операцията след това продължи около четири часа и се оказа успешна. 

"Просто съм щастлива. След моето завръщане на корта се наслаждавам на всеки един от тези моменти. Радвам им се още повече", каза Квитова след победата си над шампионката от Уимбълдън Гарбине Мугуруса.

Чехкинята се завърна в игра на Ролан Гарос, където записа една победа. На свещената трева в Лондон силите й също стигнаха за втори кръг, но пък преди това бе спечелила турнира на трева в Бирмингам.

На четвъртфиналите в Ню Йорк Петра излиза срещу фаворитката Винъс Уилямс, която ще се радва на подкрепата на публиката. Квитова признава: "Случилото се ме направи по-страхлива. Животът ми все още е странен. Надявам се един ден отново да бъде нормален".

При титла на US Open със сигурност животът на Квитова ще бъде с една идея по-нормален. Защото мястото й е сред шампионките. Шампионките на корта и в живота.