По-добре успехите да дойдат късно, отколкото никога. Когато си здрав физически, чувстваш добре играта си и постъпваш правилно, нещата се получават.
 
Тези думи на Григор Димитров след първата му титла на турнир от „Мастърс 1000“ бяха припомнени в анализ на Tennis Channel. Поводът е връщането на българската звезда на 8-ото място в ранглистата, с което бившият спортист №1 на страната ни изравни най-доброто си класиране.
 
„Преди три години, когато на „Уимбълдън“ стигна първи полуфинал в Големият шлем в кариерата си, Григор Димитров стана първият българин в топ 10. Пътят му нагоре продължи и той стана №8 на 4 август и бе на това място до 8 септември. Развитието му обаче се забави за кратко.
 
В края на 2014 г. той излезе от топ 10, после бе извън топ 20 през 2015 г. и падна до №40 по време на „Уимбълдън“ през 2016 г., но завърши сезона като 17-и. Възраждането му продължи през 2017 г. с невероятния старт с баланс 16:1, титли в Бризбейн и София, както и втори полуфинал в Големия шлем на Australian Open. После премина на по-висока скорост точно преди US Open.
 
След успеха в Синсинати Димитров се върна в топ 10, а тази седмица Стан Вавринка от №8 стана №9 и българинът отново се изкачи. Какви са шансовете му да бъде и по-високо в ранглистата през тази година?
 
Той има да защитава точки от финала в Пекин и полуфиналите в Чънду и Стокхолм. Но програмата му през есента е наситена, а той в момента е №6 в класирането от началото на сезона и може да си осигури участие във финалите на АТП, където да спечели още точки. Ще следим Димитров и всички най-големи звезди до края на годината“, завършва анализът.
 
Следващата седмица Григор ще играе в Пекин, където миналия сезон загуби от Анди Мъри двубоя за титлата.
 
В китайската столица най-добрият български тенисист ще бъде поставен под №3. Според списъка на заявените водач в схемата ще бъде №1 в света Рафаел Надал, следван от Александър Зверев.