За осми път в кариерата си Роджър Федерер спечели АТР 500 турнира в родния Базел. 

Швейцарецът стигна до обрат срещу Хуан Мартин дел Потро с 5:7, 6:4, 6:3. Така той скъси изоставането си до лидера в световната ранглиста Рафаел Надал до 1460 точки преди последните два турнира в Париж и Лондон, на които ще бъдат разпределени 2500 пункта. 

Това бе и своеобразен реванш за Маестрото за загубата му от този съперник на US Open. Титлата е под №95 в кариерата на Федерер, който излезе еднолично на второто място по този показател в Откритата ера на тениса, изпреварвайки Иван Лендъл. В първия сет Федерер проби още в първия гейм, но веднага последва рибрейк. 

Историята се повтори, когато швейцарецът взе подаването на съперника за 5:4 и сервираше за сета. Дел Потро отново показа класа и съумя да разочарова домакините като пак се върна в сета, достигайки тайбрек. В него Федерер поведе с 3:0 точки и пак последва срив. Хуан Мартин спечели следващите шест разигравания, гарантирайки си няколко поредни сетбола! В крайна сметка Дел Потро затвори със 7:5 точки за общо 65 минути на корта. 

След почивката и двамата имаха по няколко възможности за пробив, но развръзката дойде в десетия гейм. Тогава Дел Потро сервираше за оставане в сета. Федерер заигра много агресивно и достигна до два поредни сетбола. След страхотни действия в защита швейцарецът принуди Хуан Мартин да сбърка от форхенд - 6:4. 

​В третия сет Дел Потро започна блестящо с пробив още в първия гейм, но не успя да го затвърди - 1:1. Всичко приключи малко, след това когато Федерер отново спечели подаването му за 3:1 и до края не прояви слабост. По брой титли Федерер вече е първи през сезона със седем, следван от Рафаел Надал и Александър Зверев съответно с шест и пет.