Българинът Григор Димитров показа защо е считан за потенциален шампион от Големия шлем, след като изнесе урок на квалификанта Денис Новак (Австрия) при успеха с 6:3, 6:2, 6:1 в първия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис, коментира агенция "Ройтерс".

Поставеният под номер 3 Димитров, полуфиналист в Мелбърн през миналия сезон, не даде много шансове на дебютиращия в основната схема на турнирите от Шлема Новак. 

Българинът триумфира за 98 минути, като пласира 21 печеливши удара и спечели почти два пъти повече точки - 95:57. "Опитах се да играя компактно, да бъда концентриран и да използва всяка възможност, за да съхраня енергия", коментира 26-годишният хасковлия.

Той очаква нова добра кампания в Мелбърн и през този сезон, като не крие амбициите си дори за титла. "Винаги съм мечтал да спечеля турнир от Шлема. Вече постигнах някои големи победи, реализирах част от целите, които си бях поставил, но това е следващата крачка. Няма да лъжа. Не искам да бъда твърде скромен, но тук трябва трябва да се мисли мач за мач. Това, което мога да направя, е да давам 100 процента, да надграждам с всяка среща", коментира той. 

Димитров във втория кръг очаква победителя от двубоя между двамата квалификанти Макензи МакДоналд (САЩ) и Елиас Имер (Швеция). "Познавам Имер. Гледал съм го как играе няколко пъти. Срещали сме се веднъж на клей. Но във всеки мач трябва да показваш максимума и никога да не подценяваш съперника. Гледам себе си. Чувствам се добре, наслаждавам се на играта ми, всичко е чудесно", каза още Димитров.