Тенис звездата Серена Уилямс не си е била у дома, когато е трябвало да бъде посетена от проверяващ за допинг. Посещението от служителя на антидопинговата агенция е направено на 14-и юни, обясни говорител на тенис-звездата и уточни, че до момента тя вече е била проверявана три пъти тази година.

Личният ПР на Серена- Кели Буш Новак беше принудена да реагира на съобщението на сайта Deadspin, че служител от Американската антидопингова агенция (ЮСАДА) не я е открил извън едночасовия прозорец за проверка, който е изискуем от спортиста.

36-годишната състезателка е една от онези спортисти в списъка на ЮСАДА, които час преди да решат да променят местонахождението си в извънсъстезателни дни, трябва да уведомят контролните органи.

Самите контрольори също имат право на изненадващи посещения за проверка извън едночасовия прозорец, въпреки че няма гаранция спортистът да бъде открит. Сайтът Deadspin съобщава, че въпросният човек е пристигнал пред дома на Серена в 8.30 часа сутринта и е отказал да си тръгне преди самата тя да бъде тествана. Но вероятно това не се е случило и той си е заминал без проба. Сайтът публикува новината, след като се оказало как неназован човек е подслушал случайно телефонен разговор на изпълнителния директор на Женската тенис-асоциация (WTA) Стив Саймън докато е седял в чакалнята на летище. ЮСАДА от своя страна oтказа да коментира казуса по какъвто и да е начин с детайли.

"Жалко е, че правото на неприкосновеност и на поверителност на личния живот на спортиста е изтекло през трета страна, заяви говорителят на ЮСАДА Брад Хорн пред Ройтерс.

Хорн също потвърди, че Серена Уилямс е била тествана вече три пъти от общо петте случая за една година и не са открити нарушения. ЮСАДА може да поиска тестове за кръв, урина или и за двете проби, но трите теста означават проверка по всички възможни начини.