Роджър Федерер и Новак Джокович са играли общо 46 пъти един срещу друг до момента, но за първи път в кариерата си ще застанат от една и съща страна на мрежата.

Двама от най-добрите играчи в съвременния тенис ще участват заедно на двойки в тима на Европа срещу САЩ на турнира "Лейвър къп". Демонстративната надпревара започва тази вечер в Чикаго.
Федерер и Джокович стартират с двубой срещу Джак Сок и Кевин Андерсън.

Част от тима на Европа е и най-добрият български тенисист Григор Димитров. Той започва участие в турнира тази вечер с мач срещу американеца Франсис Таяфоу. "Имали сме толкова много големи битки на сингъл един срещу друг, но да се съберем заедно е нещо много специално за двама ни. Мисля, че все още трябва да поговорим с него как ще играем като двойка", коментира Федерер.

Номер 1 в света Рафаел Надал (Испания) и номер 4 Хуан Мартин дел Потро (Аржентина) не участват в турнира поради контузии. В Чикаго обаче са седем от първите 11 в световната ранглиста на АТП.

Федерер и неговият екип има основна роля за създаването на турнира. Миналата година швейцарецът помогна на тима на Европа да спечели първото издание на надпреварата в Прага. Тогава Федерер игра на двойки заедно с Рафаел Надал за първи път, а двамата победиха Джак Сок и Сам Куери с 6:4, 1:6, 10-5.

ЮДжокович и Федерер за последно играха на финала в Синсинати на 19 август, когато сърбинът спечели с 6:4, 6:4. Джокович води в мачовете срещу швейцареца с 24 победи.