Носителката на пет титли от Големия шлем Мария Шарапова детронира миналогодишната шампионка Каролине Вознячки в третия кръг на Australian Open. 31-годишната рускиня победи 28-годишната датчанка с 6:4, 4:6, 6:3 след здрава битка, продължила 2.24 часа.

Шарапова показа впечатляващ тенис в трети пореден мач и даде солидна заявка за титлата. В първия кръг тя разби британката Хариет Дарт с 6:0, 6:0 за 63 минути, а във втория имаше нужда от 71 минути, за да елиминира шведката Ребека Петерсон (6:2, 6:1).

Шарапова игра много агресивно и днес, като притискаше Вознячки от първата до последната точка и само отличната защита позволи на датчанката да се задържи в мача. Миналогодишната шампионка се движеше отлично по корта и изстиска много грешки от ракетата на рускинята, но това не се оказа достатъчно.

"Знаех, че ще бъде много тежък мач. Тя е действащата шампионка и не е тайна, че обича да играе на този корт. Миналата година нямах много мачове, особено срещу топ тенисистките, а това определено ми липсваше. Това са мачовете, за които тренираш толкова много. Почувствах се страхотно, когато спечелих последната точка", каза Шарапова, цитирана от "Дневник".

Шампионката в Мелбърн от 2008 г. направи 37 печеливши удара, спечели 68% от точките след вкаран първи сервис (52/76) и 59% след втори (17/29). Вознячки също се справяше добре, когато пласираше първото си подаване, но имаше сериозни проблеми с втория си сервис.

Това доведе до 12 точки за пробив в подаванията на Вознячки. Тя спаси осем от тях, но в решаващия сет не успя да издържи на мощната игра на Шарапова. В тази трета част рускинята игра много силно, като не даде нито една точка за пробив на съперничката и реализира две от своите пет.

Шарапова направи значително повече непредизвикани грешки - 46 срещу 21, но и цели 27 уинъра повече. Тя записа седмата си победа от 11 мача срещу Вознячки и се класира за осминафиналите в Мелбърн за десети път от 15 участия.

В следващия кръг рускинята ще срещне намиращата се в отлична форма Ашли Барти. Австралийката, която е поставена под №15 в турнира, преодоля третия кръг след победа със 7:6, 6:1 срещу Мария Сакари от Гърция.

Победителката от мача между Шарапова и Барти ще играе в четвъртфиналите срещу двукратната шампионка от "Уимбълдън" Петра Квитова или американската тийнейджърка Аманда Анисимова.

Квитова продължи страхотното си представяне в Мелбърн след категорична победа с 6:1, 6:4 срещу Белинда Бенчич от Швейцария. Чехкинята загуби само 14 гейма в трите си мача по пътя към осминафиналите.

Анисимова поднесе една от най-големите изненади, след като отстрани сочената за "скрит" фаворит в турнира Арина Сабаленка. 17-годишната американка, която заема 87-ото място в световната ранглиста, спечели впечатляваща победа с 6:3, 6:2 само за 66 минути.

Още две американки се класираха за осминафиналите. Поставената под №5 Слоун Стивънс победи хърватката Петра Мартич в много оспорван мач, завършил в два тайбрека - 7:6 (6), 7:6 (5).

В следващия кръг шампионката от US Open 2017 ще срещне рускинята Анастасия Павлюченкова, която надигра с лекота Аляксандра Саснович от Беларус - 6:0, 6:3 за 61 минути.

Третата останала представителка на САЩ в долната половина на схемата Даниел Колинс отстрани поставената под №19 Каролин Гарсия след успех с 6:3, 6:2 и очаква победителката от мача между световната №2 Анжелик Кербер и участващата с "уайлд кард" Кимбърли Биръл.