Испанецът Фернандо Вердаско се класира за четвъртфиналите на турнира по тенис в София с награден фонд 524340 евро.

Поставеният под номер 6 Вердаско елиминира миналогодишния финалист Мариус Копил (Румъния) с 6:2, 4:6, 6:1 за 104 минути.

26-ият в света испанец взе първия сет със серия от четири последователни гейма.

Във втората част Копил, 56-и в класацията на АТП, беше много стабилен на сервис, като загуби само 2 точки от 20 разиграни при негово подаване, а в седмия гейм успа да реализира пробив и това се оказа достатъчно за изравняването на резултата.

Опитният 35-годишен Вердаско показа класата си в третия сет, който взе след пет поредни гейма.

"Копил е труден съперник, защитаваше финал от миналата година. Знаех, че ще бъде трудно и той ще се бори докрай. Започнах добре, но във втория сет Мариус заигра много по-силно, а аз имах един труден гейм и той ме проби. След това сервираше изключително стабилно, а аз имах проблеми при ретурите. В третата част опитах да променя нещата, притиснах го с по-агресивна игра. Получи се. Щастлив съм от начина, по който завърших мача", коментира Вердаско. 

За място на полуфиналите той ще се изправи утре срещу Матео Беретини (Италия), 53-и в света, който снощи отстрани в три сета водача в схемата Карен Хачанов (Русия). 

Унгарецът Мартон Фучович също достигна до четвъртфиналите след успех над квалификанта Яник Маден от Германия със 7:6(3), 3:6, 6:4 след 2:46 часа игра.

Така Фучович ще срещне шампиона от 2016 година и четвърти поставен Роберто Баутиста Агут от Испания.