Ашли Барти взе решение през 2014-а година да спре с тениса, за да има достатъчно време да играе крикет. След близо две години отсъствие от кортовете австралийката взе решение да се върне и това й се отплати с доста победи в Тура, а най-вече и с днешната победа в Ролан Гарос - нейна първа титла в Големия шлем.

Номер 8 в схемата на турнира в Париж взе контрола в мача веднага след началото на финала на Ролан Гарос и в нито един момент победата й не стоеше под въпрос. Барти се наложи над 19-годишната чехкиня Маркета Вондроушова с 6:1, 6:3.

"Изиграх един перфектен мач. Особено в края, докато в началото не бях уверена, а по-скоро нервна", заяви шампионката. Но въпреки притесненията си, тя поведе с 4:0 в началото, за да покаже, че си е научила урока от четвъртфинала.

Барти взе в мача 27 срещу 10 уинъра, а чехкинята така и не намери сили да се съпротивлява през цялото време. Барти носи титла на Австралия на Ролан Гарос за първи път от 1973-а година, когато шампионка стана легендарната Маргарет Корт.

А нито 23-годишната Барти, нито пък Вондроушова бяха играли финал в Големия шлем преди това. Нито пък имаха полуфинал в Шлема до тази седмица.

"Сега вече започвам да осъзнавам! Цялото това приключение тук беше една лудост! Невероятно е, но наистина е така! Треньорът Крейг Тизър, както и целият екип- работихме много, за да стигнем до тази позиция. И мога да кажа само, че искам да се насладим на успеха, да се порадваме, да се прегърнем," каза още здравата австралийка.