Стефанос Циципас от Гърция записа една от най-значимите победи в кариерата с и се класира за първи път за полуфиналите на турнира "Мастърс" по тенис в Шанхай с награден фонд 7,47 милиона долара.

Поставеният под номер 6 Циципас пласира 11 аса и детронира защитаващия титлата си водач в световната ранглиста Новак Джокович (Сърбия) с 3:6, 7:5, 6:3 след малко повече от два часа игра.

Четирикратният шампион Джокович реализира ранен пробив и запази предимството си до края на първия сет, но след 5:5 във втория гъркът взе шест от следващите седем гейма по пътя си към обрата.

С победата Циципас стана шестият тенисист, който си гарантира дебютно участие във финалния турнир на АТП в Лондон от 10 до 17 ноември, след Новак Джокович (Сърбия), Рафаел Надал (Испания) Роджър Федерер (Швейцария), Даниил Медведев (Русия) и Доминик Тийм (Австрия).

Гъркът също така записа победи над всеки един от играчите от "Голямата тройка" в рамките на един сезон, след като по-рано през годината елиминира Федерер на Откритото първенство на Австралия и Надал в Мадрид.

За място на финала той ще се изправи срещу вицешампиона от Откритото първенство на САЩ Даниил Медведев (Русия).

Поставеният под номер 3 Медведев не допусна пробив и отстрани десетия в схемата Фабио Фонини (Италия) с 6:3, 7:6(4), като също за първи път ще играе на полуфиналите в Шанхай.