Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за първи път в кариерата си за четвъртфиналите турнира на твърди кортове от сериите "Мастърс" във френската столица Париж с награден фонд от 5.21 милиона евро. Димитров елиминира във втория кръг поставения под номер 5 австриец Доминик Тийм с 6:3, 6:2 за 72 минути.

Хасковлията изигра много солиден мач, в който пласира 18 печеливши удара и допусна само 10 непредизвикани грешки. Той сервираше много ефективно, като не даде нито една възможност за пробив на съперника си и загуби само 4 от 32 разиграни точки при първото си подаване.

28-годишният българин взе контрола върху двата сета с ранни пробиви, като повеждаше с по 4:1 гейма в тях и не допусна обрат. С победата Димитров си осигури 133985 евро и 180 точки за световната ранглиста, в която в момента заема 27-ото място.

На четвъртфиналите той ще се изправи срещу 23-годишния чилиец Кристиан Гарин, който по-рано днес пласира 13 аса и отрази 3 мачбола при успеха над френския квалификант Жереми Шарди с 6:7(4), 6:4, 7:6(6). 

Гарин изоставаше с 3:6 точки в тайбрека на третата част, но реализира обрат със серия от пет поредни разигравания. Чилиецът, 42-и в световната ранглиста, има две титли в кариерата си, които спечели по-рано през сезона на червено в Мюнхен и в Хюстън, както и един загубен финал в Сао Пауло също на клей през тази година. Димитров и Гарин не са се срещали досега.