Домакинът Испания спечели за шести път в историята купа "Дейвис", след като победи с 2:0 младия отбор на Канада в първия финал от новия формат на отборната тенис надпревара за мъже. Той бе проведен в столицата Мадрид.

Суперзвездата на иберийците Рафаел Надал спечели решаващата победа на сингъл, след като се наложи над Денис Шаповалов с 6:3, 7:6(7). Лидерът в световната ранглиста спечели единствения пробив в първия сет за 4:2 и задържа преднината си до края, а втората премина без грешки до тайбрека. В него Надал пропиля два мачбола, един на собствен сервис, но отрази опита на Шаповалов за сета и затвори срещата от третия шанс.

По-рано през деня Роберто Баутиста Агут даде преднина на Испания, след като се наложи със 7:6 (3), 6:2 над Феликс Оже-Алиасим, само ден след смъртта на баща си.

31-годишният Баутиста Агут игра и в двата мача в предварителна група В, но напусна лагера на тима и се прибра у дома в Кастейон заради неочакваната кончина на баща си Хоакин. След това той се върна в отбора и получавайки подкрепата на съотборниците си, се представи много силно в драматичния полуфинал срещу Великобритания.

Последната титла на Испания бе от 2011-а година, спечелена отново на домашна почва в Севиля.