Отборът на Сърбия триумфира в дебютното издание на отборната надпревара АТП Къп, след като победи Испания с 2-1 във финала на турнира в Сидни. Сърбите стигнаха до успеха след решаваща победа в мача на двойки, в който Новак Джокович и Виктор Троицки се наложиха над Фелисиано Лопес и Пабло Кареньо Буста с 6-3, 6-4.

След като два отбора си поделиха двата мача на сингъл в “Кен Розуол Арена”, именно срещата на двойки трябваше да определи кой ще е първият шампион на АТП Къп. Ветеранът Лопес замести уморения Рафаел Надал като партньор на Кареньо Буста и двамата започна уверено мача, като направиха ранен пробив и дръпнаха с 3-1.

След това обаче Джокович и Троицки влязоха в страхотна серия и спечелиха седем поредни гейма, за да спечелят първия сет и да поведат с пробив във втория. Именно този пробив се оказа решаващ, като до края сърбите не се пропукаха на сервис и в крайна сметка затвориха мача след час и 15 минути игра.

Преди това в мача на първите ракети Джокович изигра много силен мач срещу Надал и спечели с 6-2, 7-6(4) за своя успех номер 29 срещу испанеца. Последната победа на Надал над Джокович на твърди кортове датира от 2013-та година и сърбинът започна уверено двубоя, като проби два пъти съперника си, за да спечели първия сет с 6-2.

Втората част бе по-равностойна, като Надал вдигна нивото си на игра и имаше пет възможности да вземе подаването на съперника си, но не успя да реализира нито една от тях, а от своя страна успя да отрази два шанса за пробив, открили се пред Джокович, и в крайна сметка се стигна до тайбрек. В него Джокера бе по-сигурният тенисист и успя да се наложи със 7-4, за да затвори мача след близо два часа игра.

В първия мач за деня Роберто Баутиста Агут победи Душан Лайович със 7-5, 6-1, за да доближи Испания на една победа от крайния успех. Световният номер 10 се представя много силно от началото на турнира, като спечели всичките си шест мача на сингъл, докато Лайович имаше четири победи и една загуба преди днешния мач.

Двамата си размениха по един пробив в първия сет, преди солидната игра на Баутиста Агут да даде резултат и той да стигне до нов пробив в 12-ия гейм, за да вземе частта със 7-5. Във втория сет испанецът тотално доминираше и даде само един гейм на съперника си, за да затвори мача след час и 37 минути игра. В крайна сметка обаче сърбите постигнаха обрат и спечелиха първото издание на АТП Къп.