Гарбине Мугуруса се класира за първия си финал на Аустрелиън Оупън, след като надигра финалистката от преди две години Симона Халеп в два сета, 7-6(8), 7-5 след повече от два часа на корта. 26-годишната представителка на Испания реализира 10 аса и проби 4 пъти подаването на съперничката си, за да стигне до предпоследното стъпало преди титлата.

Двубоят между двете се разви по идентичен начин като първия полуфинал по-рано, в който София Кенин победи световната №1 Ашли Барти. Мугуруса изоставаше и в двата сета, но неминуемо успяваше да навакса. Халеп сервираше за първия сет, но допусна да бъде пробита и се стигна до оспорван тайбрек. В него Мугуруса пропусна два поредни сетбола, последваха два шанса за румънката, преди Мугуруса да получи нова възможност и да поведе.

Във втората част двете си размениха по един ранен пробив, а впоследствие Халеп отново сервираше за сета. След няколко спасени точки за пробив поставената под №4 все пак загуби подаването си. Последваха нови два гейма в полза на Мугуруса, което сложи точка на спора.

В ранния полуфинал София Кенин се справи в два сета със световната №1 и местна фаворитка Ашли Барти, в отделните части 7-6(6), 7-5 за 1 час и 44 минути на корта. Така поставената под №15 се класира за първия си финал в турнири от Големия шлем, а от следващата седмица със сигурност ще пробие и за първи път в топ 10 на ранглистата.

Двубоят между двете се игра при тежки условия с температура от почти 40 градуса, но въпреки това класен тенис не липсваше. В първия сет не видяхме пробиви, единствено в шестия гейм Барти имаше няколко възможности, отразени с вещина от Кенин. Стигна се до тайбрек, в който Барти имаше два сетбола, но допусна четири поредни точки и загуби сета.

Във втората част световната №1 успя да пробие в третия гейм и сервираше да вкара мача в трети сет при 5-4. Барти водеше с 40-15, но не успя да реализира и тези два сетбола. Кенин се възползва от това и върна пробива. Последва гейм на нула в нейна полза. Изправена до стената Ашли Барти трябваше да отразява два мачбола. С първия се справи, но Кенин използва втората си възможност и спечели мача.

Ашли Барти не успя да стане първата австралийка с титла в Мелбърн от 1978, но все пак подобри представянето си от миналата година.

„Тя (б.р. Барти) е невероятен играч. Знаех, че няма да получа нищо даром и трябва сама да спечеля този мач. Просто нямам думи. Винаги съм мечтала за това. Благодаря на всички, които имат принос за моя успех и най-вече на баща ми. Няма дори да гледам другия полуфинал. Сигурна съм, че Симона Халеп и Гарбине Мугуруса ще направят страхотен мач”, коментира Кенин след успеха. /БГНЕС