Голямата тройка вече е нарицателно в тениса и включва в себе си Роджър Федерер, Рафаел Надал и Новак Джокович. Мнозина се опитаха да пробият доминацията им през годините и дори някои да се изкачваха сред първите трима в ранглистата, не се задържаха много на това ниво, с изключение на Анди Мъри. На 2 март тази година в топ три попадна Доминик Тийм. Той измести Федерер и е готов да гради още повече, когато Турът бъде подновен.

Само девет състезатели отвъд Голямата тройка са дебютирали в топ три от май 2009 г. насам. Шестима от тях са печелили поне една титла от Големия шлем или трофей от финалите в Лондон, постигайки най-високото класиране в кариерите си.

Сред тях е и Григор Димитров, който изигра изключително силна 2017 г., триумфира на Nitto ATP Finals и се изкачи до №3 в света през ноември. Първи в този период бе Анди Мъри, който проби доминацията на Голямата тройка през 2009, а после го последваха Давид Ферер, Стан Вавринка, Милош Раонич, Александър Зверев, Марин Чилич и Хуан Мартин дел Потро.

Но настоящият ранкинг на Тийм е много повече от число, което стои до името му. То е отражение на неговото желание да еволюира като състезател и да предприеме промени в играта си, за да я изведе на дори по-високо ниво.

След като през февруари 2019 австриецът нае бившия №9 Николас Масу за основен треньор, 26-годишният тенисист стана много по-агресивен играч. В арсенала му останаха ударите с топспин, но той започна да прави все повече плоски изстрели от бекхенд и форхенд страната, започна да атакува мрежата все по-често и да скъсява разиграванията. Освен това се приближи още по-близо до основната линия при посрещане и отнема от времето на реакция на опонентите си.

„Той започна да показва повече гъвкавост от гледна точка на бекхенда“, казва тенис анализаторът и бивш №3 на двойки Патрик Макенроу, цитиран от atptour.com. „Използва много повече сечени удари и мисля, че играе все по-често по правата, вземайки топката по-рано. Сега вече има способността да контактува с топката много по-близо до основната линия, за да може да завършва точките и от две страни“.

„Една от причините защо Рафа все още е толкова добър, е фактът, че научи как не трябва да стои на 2-3 метра зад основната линия и да тича цял ден, за да спечели. Може и да го направи, ако се наложи. Но преместването на Тийм по-напред означава, че иска да може да завършва точките и да взема от времето на реакция на опонента, за да продължи да бъде успешен. Той се справя все по-добре с тази задача“, смята Макенроу.

Тийм продължи да се радва на много добри резултати по време на сезона на клей и през 2019 записа втори пореден финал на Ролан Гарос, където отново претърпя поражение от Рафаел Надал. Спечели трофеи в Барселона и Кицбюел, а на хард успя да вземе първа Мастърс титла, побеждавайки Роджър Федерер на финала в Индиън Уелс. Добави отличията във Виена и Пекин, за да може да завърши годината с общо пет. Можеше дори да станат шест, ако не бе загубил решителната битка на Nitto ATP Finals от Стефанос Циципас.

„Кортът в Индиън Уелс, честно казано, е много бавен хард корт“, каза Тийм в края на 2019, след финала в Лондон. „Подхожда на играта ми, защото е почти като клей корт. Но във Виена, Пекин, Шанхай, където играх наистина страхотен тенис, настилките бяха такива, с които имах проблеми в миналото. Въпреки тежката загуба днес, все още в главата ми остава мисълта, че развих играта си по много добър начин през последните няколко месеца.

От всичко това можем да извлечем извода, че австриецът съвсем не е само клейкортър. Още повече, че се класира на трети финал от Шлема в кариерата си, и то на твърд корт. На Australian Open 26-годишният тенисист впечатли с невероятен успех на четвъртфиналите срещу Рафаел Надал, а на финала срещу Новак Джокович водеше с 2-1 сета, преди да допусне пълен обрат.

Австриецът знае, че най-вероятно ще трябва да надделее над повече от един играч от Голямата тройка, за да си осигури първия „мейджър“ трофей.

„Тези момчета изведоха тениса на съвсем ново ниво“, каза австриецът след финала в Мелбърн, цитиран от atptour.com.

„Със сигурност, в друга ера е било по-лесно да печелиш големи титли, 100% съм убеден. Но съм щастлив, че мога да се състезавам срещу тези хора на най-високо ниво. Също така се надявам да спечеля първата си титла от Големия шлем, докато те все още са тук, защото така тя ще значи повече“.


Материал на Tenniskafe.com