Олимпийският комитет на Швейцария призова за отлагане на олимпийските игри в Токио през лятото на 2020 година.  Причина за искането е пандемията от коронавирус.

"При тези условия не вярваме, че провеждането на олимпийски игри е възможно. Искаме отлагане от Международния олимпийски комитет", заяви Юрг Стал, президент на швейцарския олимпийски комитет, цитиран от Standartnews.com. 

Междувременно от Международният олимпийски комитет обяви, че членът на организацията Дик Паунд е направил собствена интерпретация на заявлението, касаещо възможното отлагане на олимпийските игри в Токио заради пандемията от коронавирус. Това съобщиха за ТАСС от пресслужбата на МОК.

В неделя стана ясно, че МОК ще вземе решение за възможно отлагане на Игрите до четири седмици.

Вчера пък председателят на организационния комитет на Токио 2020 Йоширо Мори изрази увереност, че Игрите няма да бъдат отменени. В същия ден последва интервю на Дик Паунд USA Today, в което функционерът твърди, че решение за Олимпиадата вече е взето.

 "Всеки член има право на интерпретация на решението на изпълкома на МОК, което бе обявено в неделя", съобщиха от пресслужбата на МОК. По програма Игрите трябва да се проведат от 24 юли до 9 август.