Треньорът на Григор Димитров Кристиан Гро, хърватският тенисист Борна Чорич, както и Марко Паники, кондиционен треньор на Новак Джокович са дали положителен резултат за коронавирус, съобщават хърватските и сръбските медии, цитирани от Dnes.bg.

Началникът на щаба за гражданска защита в област Задар Шиме Вицкович съобщи за ХРТ, че трима тенисисти са с положителен резултат, след като вчера стана известно, че Григор Димитров е заразен. Били са тествани общо 1023 души.

„Организира се настаняването, т.нар. карантина за играчите, заразени с коронавирус, както и специалистите, изготвя се списък на техните контакти. Сформирани са допълнителни екипи, открити са телефонни линии“, каза Вицкович.

Григор Димитров участва в турнира Adria tour в хърватския град Задар. Той прекрати участието си и малко по-късно беше съобщено, че е заразен с коронавирус. Сега всички, които са били в контакт с него, трябва да се самоизолират.

Тенисистите, участвали в турнира, късно вечерта в неделя бяха докарани пред сградата на поликлиниката в Задар, за да им бъдат взети проби. Там се оказаха Марин Чилич, Борна Чорич, Александър Зверев, Дона Векич.

Сръбският тенисист Новак Джокович обаче е отказал да се тества в Задар, защото нямал симптоми и се е прибрал в Белград. Там той щял да се обърне към компетентен епидемиолог, за да предприеме някои мерки, съобщават сръбските медии.

В средата на месец юни обаче пак медиите в Сърбия съобщиха, че Новак Джокович е бил в контакт с болен от COVID-19, след като е участвал в обществена проява, където е бил и оказалият се заразен баскетболист на Партизан (Белград) Никола Янкович. 

Новината предизвика отзвук тогава в Сърбия, като беше съобщено, че  Янкович е присъствал на обществена проява в началото на месеца, организирана в чест на техния треньор Деян Милойевич, и свидетели на събитието забелязали Янкович да влиза в контакт със световния номер 1 в тениса Новак Джокович и звездата на Денвър Нъгетс Никола Йокич, които били сред гостите на вечерта.

Медиите припомнят също така, че Новак Джокович е противник на ваксините.