Парите от наградния фонд, заделени за турнира от Големия шлем в Уимбълдън, ще бъдат разпределени на 620 играчи, които трябваше да вземат участие в тазгодишната надпревара, отменена заради коронавируса, съобщиха от Ол Ингланд Тенис Лоун Клъб (АЕЛТК).

Откритото първенство на Великобритания по тенис, което беше първоначално насрочено за 29 юни-12 юли,  бе отменено за първи път в мирно време поради коронавируса, отнел над 44 000 човешки живота в страната. 

„Сега сме в позиция да разпределим парите от наградния фонд на тези 620 тенисисти, чието класиране в световната ранглиста щеше да им позволи да влязат директно в основната схема или квалификациите за надпреварата. От общо 10 млн. паунда, АЕЛТК ще разпредели парите от наградния фонд предвид обстоятелствата през тази година и в духа на разпределението на наградния фонд на АЕЛТК през последните години“, се казва в тяхно изявление.

АЕЛТК заяви, че 224 играчи на сингъл ще получат по 12 500 паунда, тъй като бяха записани за участие в квалификационните кръгове, докато 256 тенисисти в основната схема ще получат по 25 000 паунда всеки. Играчите на двойки ще вземат по 6 250 паунда, докато тези с увреждания ще получат по 6 000 паунда. 

„С удоволствие обявяваме, че нашата застрахователна политика ни позволи да осъзнаем ефекта от отмяната върху играчите и сега сме в позиция да предложим това плащане като награда за усилената работа, която инвестирахме“, каза изпълнителният директор на АЕЛТК Ричард Люис.

АЕЛТК обяви още, че поставените в схемата при мъжете на сингъл за турнира догодина ще бъдат базирани „само и единствено на ранглиста“, докато при в основната схема при жените на сингъл няма да има промени. /БГНЕС