Бившата първа ракета на България Цветана Пиронкова продължава да мечтае на US Open, достигайки до четвъртфиналите след успех с 6:4, 6:7 (5), 6:3 над французойката Ализе Корне.

Българката не започна добре и изостана с 0:2 гейма, но набързо върна пробива. Тя изпитваше колебания, но успя да докара нещата до 4:4 и след това осъществи нов пробив със страхотно отиграване на мрежата.

Пиронкова показа здрави нерви, сервирайки за първата част. Тя стигна до два сетбола и довърши съпротивата на французойката в гейма с великолепно построена многоходова атака. 

Вторият сет започна феноменално за Цвети с ранен пробив, дошъл след здрава преса към бекхенда на Корне и мощен удар по правата! Малко след това нашето момиче взе своето подаване и видимо диктуваше темпото на мача.

Корне успяваше единствено да надвика българката и изостана с 15:40 на следващото си подаване, но успя да изтръгне гейма след няколко равенства и остана в мача. 

Нещо повече - няколко леки грешки на Пиронкова доведоха до рибрейк и всичко във втория сет започна отначало. За съжаление играта на пловдивчанката изведнъж се срина и тя допусна нов пробив, изоставайки с 2:4 гейма. 

Последва рязък подем в играта на Цвети. Тя отпусна ръката и направи два поредни пробива, като в същото време остана стабилна на сервис. При 5:4 в своя полза българката сервира за мача и стигна до мачбол при 40:30, но го пропусна с удар извън очертанията на корта, а после направи още две грешки - 5:5.

Пиронкова отново показа присъствие на духа и отговори на спада с възход, постигайки още един пробив, чрез който получи възможност за втори път да сервира за мача. И този път обаче тя се пропука и изходът на втория сет трябваше да се реши в тайбрек. В него българката изостана с 1:3 и 2:4 точки, а малко след това Ализе стигна до три сетбола, възползвайки се от третия от тях - 7:6 и равенство в сетовете. 

В третия гейм на решителната трета част Цвети допусна пробив, но го върна моментално, а след това пропусна да осъществи още един брейк. Тя все пак проби в осмия гейм, повеждайки с 5:3. Пиронкова сервира за мача за трети път днес и този път беше безгрешна - "чист" гейм на нула и краен успех в мача!

На четвъртфиналите българката се изправя срещу легендата Серина Уилямс, която има 6 титли на US Open, но за последно триумфира в Ню Йорк през 2014 година. В изиграните между тях 4 мача Цвети няма победа, като е успяла да вземе два сета на американката.