Поставеният под №18 в схемата на Откритото първенство на Франция по тенис „Ролан Гарос“ Григор Димитров отпадна на осминафиналите.

Българинът отстъпи на петия поставен Стефанос Циципас от Гърция с 4:6, 6:7(9), 2:6 на централния корт „Филип Шатрие" в Париж след повече от 2 часа игра. Въпреки загубата Григор записа най-доброто си класиране в Париж в кариерата, както и най-добър резултат в турнирите от Големия шлем тази година.

Димитров допусна пробив за 0:2, след като изпрати топката от форхенд в аут. В четвъртия гейм 29-годишният българин отрази два поредни брейкпойнта, за да спечели после първия си гейм в мача.  При 5:3 Циципас сервираше за сета, но Григор поведе с 40:15. Димитров не успя да върне пробива при тях, както и при третата възможност да върне пробива. После гъркът стигна до сетбол и го реализира след ретур извън корта.

В следващата част в петия гейм след двойна грешка Димитров губеше с 15:40, но отрази двете опасности за пробив, а после и още една, преди да спечели подаването си за 3:2.

После се стигна до тайбрек. В него 22-годишният Циципас поведе с 3:0 точки, но българинът изравни при 4:4. Гръцкият тенисист стигна до сетбол при 6:5, но Димитров го отрази след дълго разиграване с топка на линията.

След това Григор спаси и още един, след което хасковлията получи шанс да вземе частта при 8:7, но сеченият му бекхенд спря в мрежата. После Димитров пропиля още един сетбол. При третата си възможност Циципас успя, когато съперникът му изпрати топката в мрежата при излизането си напред.

За съжаление българският тенисист допусна пробив, който гъркът затвърди за 3:0. В следващия гейм Григор спаси нови брейк пойнта, за да вземе подаването си. В осмия гейм Циципас стигна до два мачбола и приключи срещата.

Димитров си тръгва със 180 точки за световната ранглиста, където е на 20-о място в момента, както и 189 хиляди от наградния фонд в Париж. На четвъртфинала Циципас ще се изправи срещу Андрей Рубльов. Руснакът направи обрат срещу Мартон Фучович от Унгария и спечели с 6:7(4), 7:5, 6:4, 7:6(3), съобщава БНР.