Рафаел Надал се класира за финала на Ролан Гарос за четвърти пореден път след победа в три сета над Диего Шварцман (6-3, 6-3, 7-6).  Аржентинецът опита отново да демонстрира играта, която му донесе успех срещу испанеца на 1/8-финалите на Мастърса в Рим, но този път дветовният №2 показа най-добрата си игра и не остави шансове на първата ракета на Аржентина, пише TennisKafe.com.

Шварцман на два пъти стигна до точка за спечелването на първия гейм, но Надал избегна опасността, след което испанецът осъществи пробив и поведе с 2-0. Шварцман намали изоставането си след като обърна резултата от 15-30 в третия гейм, но след това шампионът на турнира стигна до нов пробив и увеличи преднината си на 4-1. Това се оказа повратният момент в сета, като от този момент нататък Матадора поддържаше тази разлика до края. В деветия гейм Шварцман спаси два сетбола, но при третия си опит Надал най-после пречупи съпротивата на аржентинеца и поведе в мача.

Вторият сет започна с гейм на нула за Шварцман, но Надал веднага върна жеста, след което испанецът отново стигна пръв до пробив и поведе с 3-1. Двамата си размениха по още един гейм, а в седмия Шварцман сътвори истински подвиг, като спаси три поредни точки за пробив на Надал, а впоследствие спечели гейма за да намали изоставането си на само един гейм при 4-3. 

Веднага след това обаче Надал уби интригата като първо записа гейм на нула, а след това осъществи обрат от 15-30 в деветия гейм и спечели сета още при първата си възможност. Испанецът продължи силната си серия като спечели първия гейм в третия сет, но Шварцман в никакъв случай не възнамеряваше да се предава и изравни резултата. Надал обаче нанесе съкрушителен удар по амбициите на аржентинеца като записа два поредни гейма на нула и поведе с 3-1. Шварцман намали пасива си, но веднага след това Надал отново взе инициативата след нов гейм на нула, който му позволи да поведе с 4-2.

Надал спаси два геймпойнта на Шварцман, но въпреки това той продължи да упорства и в крайна сметка спечели гейма. Този труден успех даде увереност на аржентинеца и атаките му отново станаха бързи и прецизни както в началото на мача. Това помогна на Шварцман да стигне до пробив и да изравни резултата при 4-4. Надал отново излезе напред в резултата след нов гейм на нула, след което поведе с 30-15 в десетия, но Шварцман не позволи на испанеца да приключи мача и доведе резултата до 5-5. 

В следващия гейм аржентинецът държеше инициативата и стигна до три точки за пробив, но не успя да реализира нито една от тях и Надал е възползва от това, повеждайки с 6-5 в сета. Шварцман обаче отново отложи празненството на Матадора като изигра много силен дванадесети гейм и така доведе сета до тайбрек. В него Надал беше абсолютно безкомпромисен като не даде никакви шансове на Шварцман и спечели категорично със 7-0.

Така испанецът ще играе на финала на Ролан Гарос за четвърта поредна година и ще се страми към своята 13-а „Купа на мускетарите“.

Надал имаше леко предимство при реализираните на първи сервис точки (68%:62%), но при тези на втори сервис превъзходството на Матадора бе по-сериозно – 53% за него срещу 38% за Шварцман. Освен това испанецът реализира 67% от точките си за пробив, докато успеваемостта на Шварцман по този показател бе едва 25%.

В същото време испанецът записа доста повече уинъри от съперника си (38:24) и нарави значително по-малко непредизвикани грешки (34:48). Това бе мач №101 на Надал на Ролан Гарос, като испанецът вече има 99 победи и само две загуби – от Робин Сьодерлинг на 1/8-финала през 2009 г. и от Новак Джокович на 1/4-финала през 2015 г.