Яник Синер е шампион на Sofia Open 2020! В страхотен финал между двама тенисисти, търсещи своята първа АТР титла, 11 години по-младият италианец надделя над Вашек Поспишил след 6-4, 3-6, 7-6, информира tenniskafe.com.

В първия сет безспорно Синер взимаше по-лесно подаванията си и упражняваше натиск върху опитния си колега, така че пробивът за 4-2 при първия шанс затова дойде напълно закономерно, а след това тийнейджърът нямаше проблем да затвори частта.

Вторият сет бе по-трудният за него като ключови бяха двата му последователни сервис гейма при 1-2 и 2-3. Именно в тях Синер отрази всички шансове за пробив на съперника в мача, за да се стигне до заключителната фаза на сета, в която нанесе своя удар с брейк за 6-5, последван от пореден отличен гейм на начален удар.

А началото на втория сет подсказваше за триумф на италианеца, който проби съперника си още в откриващия гейм.

Само че след това последва необясним спад, няколко непредизвикани грешки и пробив на 0. При 3-2 за Поспишил упражнението се повтори – много неуверен гейм на начален удар, в който тийнейджърът допусна серия от грешки, канадецът се възползва максимално и проби за 4-2. Оттам насетне 30-годишният тенисист от чешки произход постигна два сервис гейма на нула и така с лекота вкара мача в трети решителен сет.

Третият сет започна критично за намиращия се в криза италианец, който при 15-40 трябваше да отразява два брейкбола, но с много усилия го направи, което му помогна отново да повиши нивото си. Последва период, в който двамата взимаха лесно подаванията си, а тенисът на корта бе възможно най-равностойният от началото на срещата.

Синер отново бе в сложна ситуация при 4-4 и 15-30, но успя да си вземе гейма и да накара Поспишил да сервира за оставане в мача. Това обаче не се оказа проблем нито тук, нито при 5-6 и така тайбрек трябваше да определи шампиона в София.