Данийл Медведев записа най-големия успех в кариерата си, побеждавайки Доминик Тийм в три сета 4-6, 7-6 (7-2), 6-4 във финала на осемте най-добри тенисисти в Лондон.

Руснакът направи само един пробив в мача, но той дойде във важен момент в третия сет и на практика му осигури титлата в заключителния турнир на АТР.

Тийм също реализира един пробив, който помогна за успеха му в първия сет. Във втория се игра тайбрек, в който Медведев бе категоричен – 7-2. В третия гейм на третия сет Медведев поведе с 40-0 на сервис на Тийм, но австриецът показа желязна психика и спаси подаването си.

Руснакът обаче успя най-сетне да пробие Тийм в петия гейм и поведе с 3-2, след което затвърди пробива. В осмия гейм Медведев взе на нула своя сервис и се доближи максимално до крайната победа – 5-3. Тийм намали изоставането, но след това руският тенисист сервира за спечелване на мача и се справи отлично със задачата си.

Лондон има нов шампион за пета поредна година. Последната от своите пет титли Новак Джокович спечели през 2015 г., след което в турнира побеждаваха Анди Мъри, Григор Димитров, Александър Зверев и Стефанос Циципас.

Медведев участва за втори път в заключителния турнир, след като миналата година отпадна в груповата фаза.

Двамата финалисти тази седмица победиха и Надал, и Джокович. Тийм надви Рафа в групите и Ноле в полуфиналите, а Медведев – Джокович в груповия етап и Надал в полуфиналите. За първи път в историята двама играчи победиха Надал и Джокович на един турнир. Досега най-големите успехи в кариерата на Медведев бяха три Мастърса – в Синсинати и Шанхай през сезон 2019 и преди две седмици в Париж.

През последните три седмици Медведев спечели всичките си шест мача срещу тенисисти от Топ 10. 24-годишният руснак повтори статистика на Джокович, който взе титлата в заключителния турнир, след като предната година не бе спечелил нито една среща в групите в дебютното си участие. Тийм все още води с 3-2 в двубоите с Медведев. В ранглистата нищо няма да се промени – австриецът ще остане трета ракета в света, а руснакът на четвърта. Медведев тази вечер записа още едно значимо постижение – 13 години никой не бе побеждавал първите трима тенисисти в ранглистата на един турнир. За последно това направи Давид Налбандиян през 2007 г. в Мадрид. /БГНЕС