Тенисистката Цветана Пиронкова бе избрана за Спортист на годината на България за 2020 година. Пиронкова заслужи приза в 63-то издание на традиционната анкета, организирана от Нова Холдинг, след като през есента се завърна на корта след 3-годишно отсъствие от спорта и още в първия си турнир – Откритото първенство на САЩ, се представи страхотно и достигна четвъртфиналите. Малко след това тя достигна и третия кръг на Ролан Гарос.

Пиронкова е получила общо 732 точки в журналистическия вот, като оставя зад себе си бореца Едмонд Назарян, който на едва 18-годишна възраст стана европейски шампион за мъже на първенството в Рим в началото на годината. Синът на Армен Назарян е събрал 525 точки в класацията. Призовата петица се допълва от Кубрат Пулев (259 точки), Мария Оряшкова (220), Йосиф Миладинов (214).

За Отбор на годината е определен тимът на България за АТП Къп в състав Григор Димитров, Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Александър Донски и Адриан Андреев. Родните тенисисти са получили 180 точки и оставят зад себе си ЦСКА (160 точки) и Локомотив Пловдив (90). Григор Димитров печели и наградата за любимец на публиката, тъй като е събрал най-много гласове във вота между феновете.

За втора поредна година лекоатлетът Християн Стоянов получава приза за “Спортист с увреждания”. Той събра 580 точки. В традиционната анкета на вестник „Труд“ за Треньор на годината победител е треньорът на националния отбор по борба (жени) Петър Касабов.

82 журналисти от близо 40 медии определиха водещите спортисти и треньори за изминалата година. Церемонията по награждаването на победителите ще се състои след края на противоепидемичните мерки. /БГНЕС