Цветана Пиронкова се класира за основната схема на Australian Open след като победи в два сета 125-тата в света Маргарита Гаспарян. Българката пропусна три мачбола в заключителния гейм, но това не я разколеба и тя постигна напълно заслужена победа с 6:3, 7:5, която ѝ осигури място на турнира в Мелбърн.

Пиронкова имаше значително превъзходство при спечелените на първи сервис точки, където записа 81% процента ефективност срещу 67% за Гаспарян. Българката бе по-прецизна и при точките си за пробив като реализира 50% от тях (4 от 8), докато нейната опонентка оползотвори 25% от своите шансове (2 от 8). Пиронкова се представи по-добре и на сервис като записа повече асове (5-3) и по-малко двойни грешки (2-6) от рускинята.

Това ще бъде първо участие на Пиронкова на Откритото първенство на Австралия от 2017 г. насам и нейно трето поредно на турнир от Големия шлем, припомня tenniskafe.com. Миналата година пловдивчанката се завърна триумфално в тура като игра на 1/4-финал на US Open, след което достигна до трети кръг на Ролан Гарос.