Националът на България за Купа "Дейвис" – Александър Лазаров, даде интервю специално за предаването "Смарт час" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Живка Попатанасова.

В него той говори за подготовката си за турнира на ITF в турския курорт Анталия, където започна с победа над нидерландеца Нилс Вискер с 4-6, 7-5, 11-9. 

"Турнирът е от най-ниското професионално ниво. Заради коронавируса много неща се объркаха, много програми се изместиха. В момента се вижда изключителна конкуренция дори на най-слабото ниво, защото много хора през почивката миналата година не тренираха достатъчно. Сега гледат да започнат от по-ниски надпревари, за да си възвърнат формата. Затова турнирът ще е доста силен, но се надявам да се представя добре. В последните седмици тренирах неща, които ми липсваха. Надявам се да мине добре", каза четвъртата ракета на България, който днес победи и германеца Леополд Зима, №1254 в световната ранглиста на АТР, след 6-2, 6-1.

Относно успехите си на корта, 23-годишният българин заяви, че няма формула на успех, а всичко се свежда до много труд и лишения. "Ако имаше формула, щеше да е много лесно и всеки щеше да е професионалист. Има достатъчно примери на хора, които нямат голям талант, хора, които нямат много възможности, но с много труд са постигнали страхотни неща. Трудно се изгражда кариера, всеки един малък фактор извън корта оказва влияние. Било психическата нагласа, дори емоционалното състояние има огромно значение. Почивката също е много важна, така че нещата са много свързани. Когато се правят както трябва, има резултат. Но е много лесно да се отклониш, да забравиш някои неща, които трябва да правиш и това се вижда веднага, когато излезеш да играеш в по-сериозен мач", добави Лазаров, който заема №547 в световната ранглиста на АТР.

23-годишният българин говори и за един от най-тежките моменти в кариерата си. Той пропусна последното издание на Sofia Open, защото ден преди старта даде положителен тест за коронавирус. Мястото му зае чехът Йонас Форейтек, а Лазаров не успя да затвърди отличното си представяне в "Арена Армеец" от 2019 г. В първите си три участия той отпадна в квалификациите, но при четвъртия си опит ги преодоля, след което игра с Фернандо Вердаско, но испанецът надделя с 6-2 6-1.

"Този момент беше неприятен, защото турнирът в "Арена Армеец" е много специален за мен. Там съм играл най-добрия си тенис през годините. През 2019 г. направих сериозен пробив и поставих едно начало в моето развитие. Беше много трудно, защото цяла година се подготвях психически за този турнир. И това да се случи на рождения ми ден, 6 ноември, ден преди старта, беше сериозен удар под кръста. Във всеки друг момент от годината нямаше да има проблем, но не и тогава. Отне ми доста време да се окопитя, защото шансовете да играя в такива турнири са малко. За това преодоляването беше една идея по-тежко", каза още Лазаров, който изкара COVID-19 безсимптомно.

А какъв е Алекс Лазаров, когато не е на корта, вижте във видеото