Бившият номер 1 в света Анди Мъри няма да участва на Откритото първенство на Австралия, тъй като няма как да организира навреме изкарването на задължителната двуседмична карантина в Мелбърн преди началото на турнира.

Носителят на три титли от Големия шлем и двукратен олимпийски шампион даде положителна проба за коронавирус за 14 януари, само няколко дни преди планираното си отлитане за Австралия.

Той все още е в период на карантина, но трябва да изкара и такава в Мелбърн според правилата на здравните власти там. За да успее да излезе от периода на самоизолация навреме за старта на надпреварата на 8 февруари, то той трябва да замине за Австралия най-късно утре, но това няма как да се случи, тъй като той все още е под карантина във Великобритания.

Мъри, който е петкратен финалист на Аустрелиън Оупън, сподели, че се е опитал да издейства по-кратък период на карантина в Австралия от организаторите на турнира, но това не се е получило. “Изключително съм разочарован да ви споделя, че няма да участвам на Аустрелиън Оупън. Поддържахме постоянен диалог с Тенис Австралия, за да се опитаме да намерим решение, което ще ми позволи някаква по-гъвкава карантина, но нямаше как да стане. Искам да благодаря на всички за опитите им. Много съм разочарован, обичам Австралия и този турнир”, сподели Мъри в социалните мрежи.

Първия за годината турнир от Големия шлем ще пропусне и Роджър Федерер, но в Мелбърн ще играят първите двама в световната ранглиста Новак Джокович и Рафаел Надал. /БГНЕС