Най-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за 1/4-финалите на турнира от АТР 250 "Мъри Ривър Оупън" в Мелбърн, след като победи австралиеца Алексей Попирин, №114 в световната ранглиста, с 6-4, 6-7(5), 6-3.

Хасковлията изпусна общо пет мач пойнта и успя да се възползва от шестата си възможност да затвори срещата. Така Гришо елиминира втори представител на домакините, след като на старта надделя над Андрю Харис с 6-3, 6-3.

Григор ще играе отново по-късно днес срещу Корентен Муте, защото двубоите от вчерашната програма бяха отложени за днес, след като служител на хотел “Гранд Хаят”, в който са настанени голяма част от тенисистите, даде положителна проба за коронавирус.

Левичарят Муте е №80 в световната ранглиста, където Григор е №19. Французинът е спечелил единствения двубой помежду им, когато се наложи в пет сета от 0-2 в първия кръг на Уимбълдън през 2019 г.


Димитров започна двубоя с пробив и даде заявка, че не мисли да прекара много време на корта. В осмия гейм той беше поставен на изпитание, но отрази двете точки за връщане на брейка с добри начални удари и удържа подаването си за 5:3. Малко по-късно Григор сервираше за сета. След топка в аут на Попирин поведе с 40:15 и затвори частта при втората възможност с отличен сервис на бекхенда на съпрерника. Сетът продължи 41 минути и в него българинът направи 11 печеливши удари при 9 непредизвикани грешки. Той беше аплодиран от българска агитка, както и от своя нов треньор Данте Ботини и физиотерапевта Алгис Христов.

В следващата част Димитров се вкара в неприятности в четвъртия гейм, но се справи. Той отрази хладнокръвно цели четири точки за пробив, след което взе подаването си за 2:2. Веднага след това 29-годишният хасковлия нанесе удар, като направи брейк. Той поведе с 40:15 и реализира втория брейкпойнт, когато топката на австралиеца закачи мрежата и излезе в аут. После Гришо затвърди, като „изтри“ точка за връщане на пробива с шестия си ас. При 5:4 българинът сервираше за мача, но беше пробит от Попирин. Стигна се до тайбрек.

В него австралиецът поведе с 4:2 точки при размяната на половините. Той доведе нещата до 6:3. Димитров отрази два сетбола с хубави сервиси, но при третия изкара от бeкхенд топката в аут.

Григор започна мобилизиран третия сет, заигра по-агресивно и проби във втория гейм, след което затвърди за 3:0. Той предреши изхода на двубоя с нов брейк от 15:40. В шестия гейм Димитров пропиля два мачбола. След това, при 5:1 той сервираше за победата. Стигна до трети мачпойнт, но не успя след удар с рамката на ракетата. После отрази точка за пробив, но при втората не успя. В следващия гейм Григор поведе с 40:15, но пропиля и тези два мачбола. Той сервираше за втори път за спечелване на срещата и този път успя при шестия мачбол.

Димитров завърши срещата с 41 печеливши удари (10 аса) при 35 непредизвикани грешки (4 двойни).