Серина Уилямс (САЩ), Наоми Осака (Япония) и Су-Вей Хсие (Тайван) се класираха за четвъртфиналите на Откритото първенство на Австралия по тенис. Седемкратната шампионка и поставена под номер 10 Уилямс победи номер 7 Арина Сабаленка от Беларус с 6:4, 2:6, 6:4 за 2:11 часа.

Американката е сред най-добрите осем в Мелбърн за 13-и път в кариерата си. 39-годишната Уилямс постигна 91-ата си победа в надпреварата. Уилямс стигна до пробив в десетия гейм по пътя си към успеха в първия сет, а във втория взе само два гейма.

В третата част американката поведе с 4:1, но допусна съперничката й да изправни. Уилямс спечели подаването си за 5:4 и с нов пробив приключи двубоя. На четвъртфиналите Серина Уилямс ще играе с победителката от мача между втората в схемата Симона Халеп (Румъния) и шампионката от "Ролан Гарос" Ига Швьонтек (Полша).

Шампионката в "Мелбърн Парк" от 2019 година и трета в схемата Наоми Осака също продължава напред след успех над 14-ата в схемата Гарбине Мугуруса (Испания) с 4:6, 6:4, 7:5 за близо два часа игра. Осака за втори път ще играе на четвъртфиналите в турнира.

Тя спаси два мачбола срещу Мугуруса в деветия гейм на третия сет, след което взе три поредни гейма и затвори мача. Миналогодишната финалистка Мугуруса пропиля аванс от 4:2 и 5:3 в третия сет, загуби четири поредни гейма в края и отпадна от турнира.

Ветеранката Су-Вей Хсие (Тайван) продължава силната си серия и достигна за първи път до четвъртфиналите на турнир от Шлема. 35-годишната Сие, която в първия кръг елиминира най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова, постигна четвърти успех в кампанията след 6:4, 6:2 срещу номер 19 Маркета Вондроушова от Чехия. Осака и Су-Вей Хсие ще играят една срещу друга в спор за място на полуфиналите.

Хсие стана най-възрастната тенисистка, която дебютира на четвъртфиналите на турнир от Големия шлем на 35-годишна възраст. Тя играе за 38-и път в основната схема на турнир от Шлема, е 71-а в света на сингъл, но оглавява световната ранглиста на двойки.