Australian Open със сигурност ще има със сигурност американка на полуфинал. Това стана ясно след първите два осминафинала от горната половина, в които американките Джесика Пегула и Дженифър Брейди отстраниха съответно Елина Свитолина и Дона Векич.

Оформилата се четвъртина изглеждаше перфектна възможност за №5 в схемата Свитолина да  стигне за първи път в кариерата си до финал на турнир от Големия шлем. Украинката обаче отново показа, че втората седмица на „мейджърите“ е нейната ахилесова пета.

Милиардерката Пегула никога не бе стигала изобщо до четвърти кръг, но това не си пролича на корта, където с агресивна игра диктуваше темпото на мача със Свитолина в големи периоди. И двете печелеха трудно подаванията си, но американката бе тази, която упражняваше по-голям натиск, достигайки до 14 брейкбола в мача, от които реализира 4 спрямо 3/7 за Свитолина.

Как близо 5 милиарда долара стоят зад гърба на Пегула, четете ТУК!

В първия сет Пегула доминираше с висока успевармост на първи сервис, което не позволи на Свитолина дори да стигне до шанс за пробив. На свой ред световната №61 реализира единствения брейк за 4-3 и така поведе в резултата, пише Tenniskafe.com.

Втората част започна с още един допуснат от украинката пробив, но тя намери начин да обърне с четири поредни гейма и след още два добри гейма на свой сервис да приключи сета с 6-3.

Наглед психологическото предимство беше за №5 в света, но Пегула нанесе първия удар в решителния сет с пробив за 3-1, който затвърди в следващия гейм. Свитолина върна брейка за 3-4, но много бързо изостана с 0-40 на свой сервис. Трите шанса за пробив бяха отразени, но Пегула стигна до четвърти, при който поведе с 5-3. След това тенисиската, която в първи кръг отстрани Виктория Азаренка, реализира още първия си мачбол и така постигна най-големия успех в кариерата си.