Утре сутрин Григор Димитров ще излезе в мач за класиране за втория си 1/2-финал на Australian Open. На пътя му ще застане руснакът Аслан Карацев. Той се превърна в едва третия квалификант в историята на турнира, който преодолява първите четири кръга и достига до финалната осмица.

Това прави пробива му още по-впечатляващ. На 27 години за първи път преодолява пресявките на турнира от Големия шлем.

Преди няколко месеца бе извън топ 250, но след подновяването на сезон 2020 спечели 18 от 20 двубоя на ниво Чалънджър и записа два успеха на АТР турнири, което го изстреля в близост до първата стотица на световната ранглиста, пише gong.bg.

До този момент кариерата му бе преминала далеч от най-високото ниво, подвизавайки се изцяло на Чалънджъри и на Фючърс турнири. Именно на един от тях двама български тенисисти могат да се похвалят с победи над „тайното оръжие“ на Русия.

През декември 2018-та обещаващата ни надежда Александър Лазаров среща Карацев на 1/4-финал в Доха и го надвива със 7:5, 5:7, 6:3. Седмица по-късно руснакът взима реванш на следващото състезание в Катар, където на същата фаза се справя с Лазаров след 6:3, 7:6(1). По това време Аслан е извън топ 300.

Година по-късно отново в Доха през декември е мястото на следващия му сблъсък с българин - Димитър Кузманов. По това време Карацев е №287, а Мико е №464, но отстранява съперника си с резултат 7:5, 6:4. Дни по-късно Кузманов вдига титлата.

Част от прогреса на високия 185 сантиметра тенисист се случи на Sofia Open 2020, където той мина през квалификациите, в които надви Александър Донски, а след това отстрани и Таро Даниел в първия кръг. Това бе неговата трета победа в основна схема на АТР турнир. Те вече са седем след четирите успеха в Мелбърн и така си осигури нова схватка с наш сънародник, а залогът са цели 720 точки и 1/2-финал на турнир от Шлема.