Американката Дженифър Брейди се класира за първия си финал от турнирите от Големия шлем.

Поставената под №22 в схемата на Откритото първенство на Австралия по тенис надделя над 25-ата Каролина Мухова от Чехия с 6:4, 3:6, 6:4 в двучасов двубой на „Род Лейвър Арина“ в Мелбърн. За титлата Брейди ще спори с Наоми Осака от Япония.

В първата част двете си размениха ранни пробиви. Брейди направи нов в десетия гейм, с което спечели частта.

Във втората Мухова беше по-активната и направи по-малко грешки. Тя стартира и приключи сета с по един брейк.

Брейди проби за 2:1 в решителната част след слаб сервис гейм на чехкинята.Мухова, която в предишния кръг отстрани №1 в ранглистата Ашли Барти, изглеждаше уморена. При 5:3 25-годишната тенисистка от щата Пенсилвания сервираше за място на финала. Тя поведе с 40:15, но пропиля двата мачбола, а след това спаси и два брейкпойнта.

Мухова отрази и трети мачбол с мощен ретур на линията, а после пропусна трета възможност за връщане на пробива. Чехкинята отрази и четвъртата точка за спечелване на срещата. При петия мачпойт Брейди ликува след форхенд в аут на съперничката, пише БНР.

Американката завърши с 20 печеливши удари (8 аса) срещу 38 непредизвикани грешки. За 24-годишната тенисистка от Оломоуц съотношението беше 21-29.

Осака води с 2-1 победи срещу Брейди. За последно двете се срещнаха на полуфинаналите на US Open миналата година, когато японката се наложи със 7:6, 3:6, 6:3.